Papaverine loaded biopolymeric membranes to be used in hemodialysis
Hemodiyalizde kullanılmak üzere hazırlanan papaverin yüklü biyopolimerik membranlar
- Tez No: 216340
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Papaverin, vazospazm, aljinat, membran, Papaverine, vasospasm, alginate, membrane
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Vazospazm kan damarlarının gerilip daralmasıyla tanımlanan durumdur. Vücuttaçesitli damarlarda meydana gelebilmektedir. Bunların en tehlikeli olanı koroneratardamar vazospazmıdır. Uzun süre devam eden, bölgesel daralma, 5 dakikanınüzerinde görülürse, kalp krizlerine yol açabilecek fonksiyonel bozukluklara sebepolabilmektedir. Bir diger vazospazm vakası mikrocerrahi kapsamındaki hemodiyalizhastaları için arteriovenöz fistül (AVF) olusturulmasıdır. Arteriovenöz fistül yapımısırasında, kan akısını fistül girisinde, platelet agregasyonunu engelleyerekhızlandırmak gerekmektedir. Bu amaç dogrultusunda, sistematik uygulama yerinelokal uygulama daha faydalı sonuçlar saglayacaktır. Bahsedilen tüm bu sorunlarakarsı, vazospazmdan etkilenmis bölgeye vazodilativ ajan uygulaması yapmakgünümüzdeki etkili tedavi uygulamasıdır. Bu çalısma kapsamında papaverin yüklüaljinat membranların damar etrafına sarılan strip olarak kullanılması tasarlanmısböylece vasküler skleroz ve vazospazmın engellenmesi amaçlanmıstır. Bu çalısmadakullanılacak aktif ajan olarak Papaverin seçilmistir. Bu çalısmada papaverinin yanetkilerinin sisteme zarar vermesini engelleyecek bir uygulama hedeflenmis ve buvazodilativ ajanın lokal olarak uygulanması önerilmistir. Membranlar çözücü-dökümyöntemi ile hazırlanmıstır. In vitro ilaç salımı, sisme davranısı, biyouyumlulukhistokompatibiliteçalısmaları yapılmıstır. Mebranların morfolojik ve fizikokimyasalözellikleri tayin edilmistir. Elde edilen sonuçlar Papaverin yüklü aljinatmembranların/striplerin vasküler anastomoz süresince vazospazmın önlenmesindegüvenli, biyouyumlu ve verimli bir yol sagladıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
Vasospasm refers to a condition in which blood vessels spasm, leading tovasoconstriction. It may occur in various vessels of the body. Coronary ArteryVasospasm is one of the most dangerous one. Prolonged focal vasoconstrictionoccurs in some individuals, for more than 5 min that defines the abnormal function.This may cause heart attacks. Another important case of vasoconstriction occurswithin microsurgery during Arteriovenous fistulas formation for hemodialysis patients.During the creation of an arteriovenous fistula (AVF), it is necessary to increase theblood flow through the access and by inhibiting platelet aggregation. According to thisintention, instead of systematic application, local usage proceeds efficacious effects.For those problems mentioned, the vasodilative agents are administrated to theinfluenced area. In this study; vasodilative agent loaded alginate membranes wereprepared as a vein coverage strip to use in the prevention of vascular sclerosis orvasospasm. Papaverine was chosen as the vasodilative agent. The idealized studywas aimed for side-effect proof usage of papaverine as vasodilative agent. Thereforeit will be much better to use it as a controlled release system as a local application.The membranes were synthesized by solvent casting technique. In vitro papaverinedrug release, swelling behavior and biocompatibility-histocompatibility of themembranes were investigated. Morphological and physicochemical properties of themembranes were determined. Obtained results showed that papaverine-loadedalginate membranes provide a safe, biocompatible and efficient means for theprevention of vasospazm during vascular anastomosis.