Bayesci vektör otoregresif modellerin farklı önsel dağılımlarla incelenmesi
Investigation of Bayesian vector autoregressive models with different prior distributions
- Tez No: 216364
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜL ERGÜN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İstatistik, Statistics
 - Anahtar Kelimeler: Bayesci Yaklaşım, Gibbs Örneklemesi, Vektör Otoregresif Modeller, Bayesci Vektör Otoregresif Modeller, Monte-Carlo İntegrasyonu, Bayesian Approach, Gibbs Sampling, Vector Autoregressive Models, Bayesian Vector Autoregressive Models, Monte-Carlo Integration
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tez çalışmasında, çoklu zaman serilerinin modellenmesinde Bayesci yaklaşıma dayalı vektör otoregresif modeller araştırılmıştır. Modelde yer alan bilinmeyen parametrelere ilişkin önsel bilgiler, yaygın olarak kullanılan Minnesota önselinin yanı sıra. Diffuse, Normal-Wishart, Normal-Diffuse ve Genişletilmiş Doğal Eşlenik önsel dağılımları ile temsil edilmiştir. Sonsal dağılımların analitik çözümsüzlüğünde, stokastik simülasyona dayalı Gibbs örneklemesi kullanılmıştır. Çalışmada Türkiye işsizlik oranı ve sanayi üretim indeksi için Bayesci vektör otoregresif model, beş farklı önsel tanımı için kurulmuş ve her bir modelden öngörüler elde edilmiştir. Modellere ilişkin öngörü performansları RMSE değerleri temel alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, vector autoregressive models which are based on Bayesian approach and used for modeling the multivariate time series have been researched. Prior information belonging to the unknown parameters in the model are represented by the widely used Minnesota prior as well as The Diffuse prior, The Normal-Wishart prior, The Normal-Diffuse prior and The Extended Natural Conjugate prior. When it is not possible to obtain the analytical solutions of the posterior distributions, Gibbs sampling, which is based on stochastic simulation, has been used. In the application part, Bayesian vector autoregressive models which are based on five different prior distributions have been developed and the forecasts have been obtained from each model. The forecast performances belonging to the models have been examined based on the RMSE values calculated.