Öğretmen adaylarının web'le ilgili bilişsel kapılmaları ve kabulleri
Cognitive absorption and acceptance of student teachers related to the web
  1. Tez No: 216365
  2. Yazar: FUNDA KURT VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KOÇAK USLUEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilissel Kapılma Kuramı, Teknoloji Kabul Modeli, Cognitive Absorption Theory, Technology Acceptance Model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalısma, ögretmen adaylarının web kullanımlarını ?Bilissel Kapılma Kuramı? ve ?Teknoloji Kabul Modeli? çerçevesinde irdelemeye yönelik betimsel ve iliskisel bir çalısmadır. Bu amaçla, ögretmen adaylarının demografik özellikleri, web kullanım süreleri, sıklıkları ve web'i hangi düzeyde kullandıkları belirlenmis, bu degiskenlerin bilissel kapılma ile iliskisi arastırılmıstır. Daha sonra bilissel kapılmanın, web'le ilgili kullanım kolaylıgı ve yarar algısı üzerindeki etkisi irdelenmistir. Veriler, Ankara ilinde bulunan Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi'ne baglı İlkögretim Bölümlerinde okuyan 535 ögretmen adayından arastırmacı tarafından gelistirilen ölçek aracılıgıyla toplanmıstır. Arastırma sonucunda, demografik özelliklerin bilissel kapılma üzerindeki etkisinin çok düsük oldugu; web kullanma süresi, sıklıgı ve düzeyi arttıgında bilissel kapılmanın da arttıgı belirlenmistir. Ayrıca bilissel kapılmanın ögretmen adaylarının web'le ilgili kullanım kolaylıgı ve yarar algısını yordamada etkili bir degisken oldugu saptanmıstır. Web'le ilgili yarar algısını en çok bilissel kapılmanın zevk boyutu yordarken; kullanım kolaylıgı algısını merak boyutunun yordadıgı belirlenmistir. Sonuç olarak ögretmen adaylarının web kabulünde bilissel kapılmanın etkisinin belirlendigi, içsel ve dıssal ögelerin birarada ele alındıgı bütünsel bir bakıs açısı ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and relational research that aims to examine the web usage of student teachers in the framework of ?Cognitive Absorption Theory? and ?Technology Acceptance Model?. With this aim, demographic properties, web usage times, frequencies and levels of student teachers are determined and the relation of these parameters to cognitive absorption is examined. Afterwards, the effect of cognitive absorption on perceived ease of use and usefulness related to the web is examined. Data has been gathered by using the scale developed by the researcher on 535 student teachers studying in elementary education departments of Hacettepe University, Ankara University, Gazi University and Middle East Technical University in Ankara. At the end of the study, it was determined that demographic properties have a very minimal effect on cognitive absorption; and as web usage times, frequencies and levels are increased cognitive absorption is increased. Besides, it was determined that cognitive absorption is an effective parameter in shaping the ease of use and usefulness perceived by student teachers related to the web. While it was determined that perceived usefulness related to the web is stimulated the most by the enjoyment dimension of cognitive absorption; perceived ease of use was determined to be stimulated the most by the curiosity dimension. To conclude, a holistic point of view that determines the effect of cognitive absorption in web acceptance of student teachers and that handles internal and external elements together has been put forth.