Kazakistan (Aral havzası) toprak örneklerinin bazı özelliklerinin incelenmesi
The study of some aspects of Kazakhstan (Aral basin) soil samples
- Tez No: 216370
- Danışmanlar: PROF.DR. A. CEMAL SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aral Havzası, toz üretimi, toprak tabakası, Amu Derya deltası, Sır Derya deltası, Aral Gölün kurumuş yatağı, Aral Sea Basin, dust generation, soil crusts, Amu Darya delta, Sır Darya delta, desiccated Aral Sea bed
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Kazakistan'ın Kızıl Orda Aral Gölü bölgesinden ve komşu olan şehirlerden toplamış olan yüzey toprak örneklerinin, atmosferik toz bütçesine katkı yapma olasılığı olan, belirli alt fraksiyonunun bulut içerisindeki olası davranışları incelenmiştir. Kazakistan'ın Aral gölü ve çevresi son yıllarda yanlış tarımsal faaliyetler sonucunda büyük çevre felaketleri yaşamıştır. Daha önceleri pamuk üretiminde kullanılan verimli araziler artık rüzgâr erozyonu nedeni ile toz kaynağı haline gelmiş bulunmakta olup bu taşınım uydu verileri ile takip edilmektedir. Son yıllarda bu özelliği nedeni ile bölgede araştırmalar yoğunlaşmış bulunmaktadır. Bölümümüzde `Çöl Kökenli Tozlar ve Tabiat Etkileşimi' projesi kapsamında çöl kökenli tozların bulut içerisinde su ile temas etmesi sonucunda ortaya çıkardıkları katyonlar ve metal içerdikleri de incelenmektedir. Daha önceleri verimli arazi olan Kazakistan topraklarının bulut içerisinde ışığa bağımlı olarak katyon üretme kapasiteleri incelenmiştir. Örnekler yüzey ve belirli derinliklerden toplanmış ve elde edilen sonuçlar Sahra çöl toprağı sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Kazakistan (Aral Baseni) toprak örneklerinin bulut içerisinde kullanılabilir demir üretme açısından Sahra örnekleri gibi davranmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the surface soil samples collected from Kazakhstan?s Qyzylorda-Aral region and the neighboring cities have been examined in terms of the possible behavior of the definitive sub-fraction in the cloud, which is a factor that can contribute to the atmospheric dust budget. Aral Sea and its surroundings in Kazakhstan have experienced significant environmental catastrophes in recent years as a result of wrong agricultural activities. As a consequence, the fertile lands, used for cotton production fields in the past, have become dust sources due to wind erosion. This transport can be observed through satellite data. In recent years, researches in this region have concentrated because of this situation. In our department, within the scope of ?Interaction of Desert-originated Dusts and Nature? Project, the specific cations and metal content resulting from the contact of desert-originated dusts with the cloud water were examined. With similar approach, the in cloud light induced cation production capacities of the soil samples gathered from previously fertile places of Kazakhstan were determined. Samples were collected from surface and sub surface levels and the results were compared with the Saharan desert soil samples. As a result it has been shown that in cloud, reduced iron production capabilities of Kazakhstan soil samples does not resemble Saharan desert soil samples.