Entamopatojen nematod Steinernema weiseri (Rhabditida:Steinernematidae) ile biyo-ekolojik çalışmalar
Bio-ecological studies with entamopathogen nematode Steinernema weiseri (Rhabditida:Steinernematidae)
  1. Tez No: 216371
  2. Yazar: İPEK BAZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Entomopathogen nematodes, Steinernema weiseri, Xenorhabdusbovienii, biological control, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Yeşil Vadimevkiinden alınan toprak örneklerinden izole edilen ve memleketimiz için ilk kayıtolan entomopatojen nematod Steinernema weiseri Mrácek, 2003 (Rhabditida:Steinernematidae)' nin biyo-ekolojisine yönelik araştırmalar yapılmıştır.Sıcaklığın S. weiseri'nin infektivite ve gelişimi üzerindeki etkisine yönelikdenemeler 5 °C, 8°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25°C ve 30°C'lerde yapılmıştır. Buçalışmalarda, konak olarak Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) larvalarıkullanılmıştır.Steinernema weiseri' nin G. mellonella larvalarını en hızlı 20°C ve 25°C'lerde(yaklaşık 2 gün), en yavaş ise 5°C'de (11,5 gün) enfekte edip öldürdüğübelirlenmiştir. Denenen 7 farklı sıcaklık derecesinde konak içine giren S. weiseritürüne ait nematod sayısına bakıldığında bu sayının en az 30°C'de, en fazla ise8°C'de elde edildiği görülmüştür. Oluşan yeni nesil infektif juvenillerin konaktançıkış süresi araştırıldığında bu sürenin en kısa 20°C ve 25°C'lerde (ortalama 9gün), en uzun ise 8°C'de gerçekleştiği tespit edilmiştir (ortalama 40 gün). 5°C ve30°C'lerde üreme olmamıştır. Deneme yapılan sıcaklık derecelerinde meydanagelen yeni nesil infektif juvenil sayısı en az 8°C ile 10°C`lerde en fazla ise 15°C'deelde edilmiştir.Steinernema weiseri' nin konak dağılım çalışmalarında kullanılan zararlılararasında bulunan Agrotis sp. (Lepidoptera: Noctuidae), Ceratitis capitata (Diptera:Tephritidae), Cossus cossus (Lepidoptera: Cossidae) ve Hoplocampa flava(Hymenoptera: Tenthredinidae) larvalarında enfeksiyon oranları oldukça yüksekolmuş ve kadavralardan yeni nesil infektif juvenil çıkışı gözlenmiştir. Gryllotalpagryllotalpa (Orthoptera: Gryllotalpidae)'da ise nematod enfeksiyonugerçekleşmemiştir.Steinernema weiseri ile 20°C'de yapılan hayat döngüsü deneyinde enfeksiyondanitibaren 13. günde yeni nesil infektif juvenillerin kadavradan çıktıkları görülmüştür.Moleküler yöntemlere dayanarak yapılan analizler sonucunda S. weiseri ilemutualistik olarak yaşayan bakterinin Xenorhabdus bovienii (Enterobacteriaceae)olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Entomopatojen nematodlar, Steinernema weiseri,Xenorhabdus bovienii, biyolojik kontrol, Türkiye
Özet (Çeviri)
In this study, bioecological studies were carried out on entomopathogen nematodeSteinernema weiseri (Rhabditida: Steinernematidae). This nematode species is afirst record for our country and it was isolated from the soil samples collected fromHacettepe University Beytepe Campus Yeşil Vadi area in 2000.Effect of temperature on the infectivity and development of S. weiseri has beentested at 5, 8, 10, 15, 20, 25 and 30°C. Using Galleria mellonella (Lepidoptera:Pyralidae) larvae as host. Steinernema weiseri infected and killed G. mellonellalarvae most rapidly at 20 and 25°C (circa 2 days) and slowest at 5°C (11,5 days).When the number of penetrated nematodes into the host at 7 differenttemperatures was examined, the most penetrants were found at 8°C and the leastat 30°C.Emergence time of the new generation of infective juveniles from the host isshortest at 20 and 25°C (circa 9 days) and is longest at 8°C (circa 40 days). Noreproduction was observed at 5 and 30°C. Within those tested temperatures, mostnumbers of the new generation infective juveniles were obtained at 15°C and theleast at 8 and 10°C. Studies on host range, host mortality and infective juvenilesemergence were conducted at room temperature (23-24°C) with Agrotis sp.(Lepidoptera: Noctuidae), Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae), Cossus cossus(Lepidoptera: Cossidae), Hoplocampa flava (Hymenoptera: Tenthredinidae) andGryllotalpa gryllotalpa (Orthoptera: Gryllotalpidae). All host species were infectedexcept for G. gryllotalpa.In life cycle experiments at 20°C, the emergence of new generation infectivejuveniles of S.weiseri from the cadaver was detected at 13 days after exposure tothe nematodes.Depending on the molecular analysis, mutualistic bacteria of S. weiseri wasidentified as Xenorhabdus bovienii.