2-pirazolin türevlerinin toz ve tek kristal X-ışını yöntemleri ile incelenmesi
Crystal structure studies of 2-pyrazoline derivatives by powder and single crystal X-ray diffraction methods
  1. Tez No: 216372
  2. Yazar: ÖZEN ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN KENDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2-pirazolin, kristal yapı analizi, toz kırınımı, Simulated Annealing yöntemi, sinkrotron X-ışını, direkt yöntemler, GSAS, Rietveld yöntemi, DICVOL91, DICVOL04, indisleme, 2-pyrazoline, crystal structure analysis, powder diffraction, Simulated Annealing method, synchrotron X-ray, direct methods, GSAS, Rietveld method, DICVOL91, DICVOL04, indexing, extraction procedur
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez kapsamında, biyolojik aktiviteleri ve farmakolojik özellikleri olan 2- pirazolin türevlerinin kristal yapıları belirlendi. Bu bileşikler iki gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki 2-pirazolin ve kinazolinon halkalarının yer aldığı moleküllerdir. Diğeri ise 1-N-substituted tiyokarbamoil- 3- fenil-5 - tienil -2-pirazolin türevleri olan moleküllerdir. Bu moleküllerin bir kısmı tek kristal çalışmaları için yeterli kalite ve büyüklükte olmakla birlikte, iki örneğin kristalleri toz formdadır. Tek kristal çalışmaları için uygun kalitede ve büyüklükte olmayan örneklerin yapıları, yüksek çözünürlüklü sinkrotron X-ışını toz kırınımı verileri kullanılarak belirlendi. Bu amaçla toz kırınımı verileri NSRRC deki BL01C2 laboratuvarında 12 keV enerjili sinkrotron X-ışını ile oda sıcaklığında Debye Scherrer kamera tekniğiyle görüntü plakasına kaydedildi. Toz kırınımı verilerinden kristal yapının belirlenmesinde, kırınım deseninin indislenerek birim hücre parametrelerinin, uzay grubunun belirlenmesi, Bragg yasasını sağlayan kırınım piklerinin birbirinden bağımsız olarak elde edilmesi, yapı çözümü ve Rietveld arıtımı adımları izlendi. Bu tez çalışmasında bu adımların hepsinin yapılabildiği DASH paket programı kullanıldı. Toz kırınım deseninin indislenmesinde DICVOL91 ve DICVOL04 otomatik indisleme programları, şiddet eldesi işleminde Pawley algoritması kullanıldı. Yapı çözümü aşamasında direkt uzay yöntemlerinden biri olan ve organik ve farmakolojik örnekler için başarılı sonuçlar veren Tavlamaya Benzetim yöntemi kullanıldı. Bu yöntemde deneysel toz kırınımı verilerinden bağımsız olarak incelenen molekülün üç boyutlu yapısı çizilerek model yapılar oluşturuldu. Bu model yapılardan hesaplanan toz kırınım deseni ile deneysel toz deseni arasındaki uyumun en iyi olduğu model yapı belirlendi. Yapı çözümünden elde edilen yapı ile deneysel toz kırınım deseni arasındaki Rietveld arıtımı GSAS programı kullanılarak yapıldı. Rietveld arıtımında en küçük kareler yöntemi kullanılarak kristal yapı belirlendi. Tek kristal formdaki moleküllerin X-ışını verileri Enraf-Nonius CAD4 difraktometresi ile toplandı. X-ışını verilerini kullanarak kristal yapının belirlenmesi için WinGX paket programında yer alan SHELXS97 ve SHELXL97 programlarından yararlanıldı. Moleküllerdeki düzlemlerin yöneliminin incelenmesinde ve olası hidrojen bağlarının hesaplanmasında PARST programı kullanıldı. Molekül şekilleri için ORTEP-3, birim hücredeki paketlenmeler için PLATON ve kimyasal diyagramlar için ISIS/Draw 2.4 programları kullanıldı. Bu örneklerin yapılarının belirlenmesi neticesinde moleküllerin kiral merkezleri ve S / R isomer oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, crystal structures of 2-pyrazoline derivatives which have biological activities and pharmacological properties were determined. These compounds can be considered in two groups. One of which has molecules having both 2-pyrazoline and quinazolinone rings. The other group has 1-N-substituted thiocarbamoil-3-phenyl-5-thienyl-2-pyrazoline derivatives. Some of the crystals of these molecules are good in quality and size for single crystal analysis. The rest of the crystals have polycrystalline form. The structure of the polycrystal compounds was determined using high resolution synchrotron x-ray powder diffraction data. For this aim, the powder diffraction data was recorded on an image plate with synchrotron x-rays of 12 keV with the Debye Scherrer camera technique at room temperature. For the structure determination from powder diffraction data following steps were used; determination of the unit cell parameters, and space group, intensity extraction procedure, structure solution and Rietveld refinement. For all the above steps, the package program DASH was used. To index the powder diffraction pattern, automatic indexing program DICVOL91 and DICVOL04, and for the pattern decomposition Pawley algorithm were used. For the structure solution Simulated Annealing algorithm which is one of the direct space methods and has given successful results for the organic and pharmacological samples was used. To start Simulated Annealing procedure, the three dimensional figure of the molecule was drawn and the powder diffraction pattern was calculated. When agreement between calculated powder diffraction pattern from trial structures and experimental powder pattern was the best, this result was accepted as the model structure. Rietveld refinement between experimental powder pattern and the structure was obtained using the GSAS package program. The final structure was specified using the least square methods in the Rietveld refinement. X-ray data of the single crystals was collected using Enraf-Nonius CAD4 diffractometer. To determine crystal structure from X-ray data the package program WinGX was used. The structure solution progress was done with direct methods within the SHELXS97 program. The refinement was performed using the least square methods within the SHELXL97 program. To examine the orientation of the planes and to calculate the possible hydrogen bonds the PARST program was used. For drawing figure of the molecule, the packing within the unit cell and for drawing the chemical diagram ORTEP-3, PLATON, and ISIS/ Draw 2.4, programs were used. After the structure determination of these compounds, the chiral center and S- or R-isomers of the compounds were obtained.