Melt blending of poly(ethylene terephtalate) with polyproplene in the presence of silane
Poli (etilen teraftalat)'ın polipropilen ile silan bağlayıcılı ortamda eriyik karışımı
- Tez No: 93199
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PP-PET karışımı, Mekanik, Morfolojik ve Isıl Özellikleri, Uyumlulaştırma, Silan Bağlayıcı. vı, PP-PET blend, Mechanical, Morphological and Thermal Properties, Compatibilization, Silane Coupling Agent. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz POLİ (ETİLEN TERAFTALAT)* IN POLIPROPİLEN İLE SİLAN BAĞLAYICILI ORTAMDA ERİYİK KARIŞIMI Oyman, Zahit Okan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü, Tez yöneticisi: Prof.Dr. Teoman Tinçer Haziran 2000, 71 sayfa Polipropilen (PP) ve poli (etilen teraftalat) (PET) geri dönüşüm işleminde yer alan iki önemli plastiktir. Bu çalışma poli (etilen teraftalat) şişelerinin polipropilen ile eriyik karışımı yoluyla geri dönüşümünü kapsamaktadır. Bu karışımlar zayıf mekanik özellikleri olan birbirleriyle uyumsuz ve karışmaz olarak bilinirler. Bu sorun karışım bileşenlerinin moleküller arası kuvvetlerin az olmasından kaynaklanmaktadır. Bileşenler arası etkileşimi ve uyumluluğu arttırmak için bazı reaktif ya da reaktif olmayan kopolimerler kullanılmıştır. Bu çalışmada PET-PP karışımının uyumluluğunu sağlamak için silan bağlayıcıları (düşük molekül ağırlıklı reaktif katkı maddesi ) PET ile etkileşime sokulmuştur. PET-PP karışımları yüksek sıcaklıkta, tek vidalı ekstrüzyon yöntemi kullanılarak ağırlıkça % 20, 40, 50, 60 oranında PET içerecek şekilde silan bağlayıcılı vebağlayıcısız olarak karıştırılmıştır. Siları modifikasyonunun gerilim ve darbe dayanımı özelliklerinin karışımlara etkisi araştırılmıştır. Karışımların morfolojisi ve ısıl davranışı sırasıyla Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Diferansiyel Taramalı Kalorimetresi (DSC) ile gözlenmiştir. Bu çalışmada kullanılan silan bağlayıcısı mekanik özellikleri yeterli düzeyde arttırmış olduğu sonucu çıkarılabilir. Mekanik özelliklerdeki değişimin ekstrüzyonlann sayısına yüksek oranda bağlı olduğu bulunmuştur. SEM çalışmaları silan bağlayıcısız PET-PP karışımlara oranla daha güzel ve homojen bir morfoloji oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MELT BLENDING OF POLY (ETHYLENE TEREPHTHALATE) WITH POLYPROPYLENE IN THE PRESENCE OF SILANE COUPLING AGENT Oyman, Zahit Okan M.S., Department of Chemistry, Supervisor: Prof.Dr. Teoman Tinçer June 2000, 71 pages Polypropylene (PP) and poly(ethylene terephthalate) (PET) are two important plastics that involve in recycling process. This study covers the recycling of poly(ethylene terephthalate) bottles through melt blending with polypropylene. Such blends are known to be immiscible and incompatible with poor mechanical properties. This problem is due to the low intermolecular forces between the components of the immiscible blends. Some reactive or non reactive copolymers were used for the enhancement of the interaction and compatibility between these matrices. In this work; PET was treated with silane coupling agent (low molecular weight reactive additive) (SCA) for compatibilization in making PP- PET blends. Ill20, 40, 50, 60 % PET compositions by weight PP-PET mixtures were blended with and without silane coupling agent at high temperature by a single screw extruder. Effect of silane modification on tensile and impact properties of the blends were investigated. The morphology and thermal behaviour of the blends were examined with scanning electron microscopy (SEM), differential scanning calorimetry (DSC), respectively. It can be concluded that the presence of SCA used in this work sufficiently improved the mechanical properties. The variation in mechanical properties was found to be highly dependent on the numbers of extrusions. SEM studies showed that a fine and homogeneous morphology existed when compared to nontreated PP-PET blends.