Anadolu yer sincabı (Spermophilus xanthoprymnus)'nda morfometrik varyasyon ve seçilen çevresel değişkenlerle ilişkisi
Morfometric variation in Anatolian ground squirrel (Spermophilus xanthoprymnus) and its relationship to selected environmental variables
- Tez No: 216387
- Danışmanlar: PROF.DR. NURHAYAT BARLAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bergmann kuralı, coğrafi varyasyon, ekocoğrafi kurallar, eşeysel vücut büyüklüğü dimorfizmi, hibernasyon, vücut büyüklüğü, Bergmann?s rule, body size, ecogeographic rules, geographic variation, hibernation, sexual size dimorphism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ekocoğrafi değişkenler ile ilişkili coğrafi vücut büyüklüğü varyasyon örüntüsünü açıklamak için ileri sürülen hipotezler (ekocoğrafi kurallar), 10 coğrafi yerden ergin 78 erkek ve 95 dişi Anadolu yer sincabının baş iskeleti karakterleri kullanılarak incelenmiştir. Vücut büyüklüğü, logaritmik dönüşüm yapılmış dört baş iskeleti karakteri kullanılarak, temel bileşenler analizinden hesaplanmıştır. Erkek ve dişiler, vücut büyüklüğü eşeysel dimorfizm sergilediği için, ayrı olarak incelenmiştir Anadolu yer sincabının vücut büyüklüğü, önemli bir coğrafi varyasyon sergilemiştir. Erkek ve dişilerde vücut büyüklüğü varyasyonunun sırasıyla % 65,53 ve % 63,29'unun coğrafi yer etkeni ile açıklandığı bulunmuştur. Vücut büyüklüğünün seçilen ekocoğrafi değişkenler ile ilişkisi, basit ve çoklu regresyon analizleri kullanılarak incelenmiştir. Bu ekocoğrafi değişkenler, Bergmann kuralının klasik fizyolojik açıklaması, Bergmann kuralının James uyarlaması, Rosenzweig birincil prodüktivite hipotezi ve Boyce mevsimsellik hipotezini temsil eder. Hem filogenetik hem de filogenetik olmayan analizler gerçekleştirilmesine rağmen, vücut büyüklüğü filogenetik benzerlik sergilememiştir. Bu nedenle, filogenetik olmayan sonuçlar kullanılmıştır. Bu çalışmada, Anadolu yer sincabının coğrafi vücut büyüklüğü varyasyon örüntüsü, mevsimsellik ve birincil prodüktivite hipotezleri ile açıklanmıştır. Ayrıca, erkek ve dişi Anadolu yer sincapları birbirinden biraz farklı coğrafi vücut büyüklüğü varyasyon örüntüsü sergilediği için, ekocoğrafi değişkenlerin eşeysel vücut büyüklüğü dimorfizminin coğrafi varyasyon örüntüsü üzerine olası etkileri incelenmiştir. Eşeysel vücut büyüklüğü dimorfizminin azalan sıcaklık ve artan mevsimsellik ile arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Hypotheses (ecogeographic rules) that have been proposed to explain the patterns of geographic variation in body size in relation to ecogeographic variables were examined using skull characters of adult 78 male and 95 female Anatolian ground squirrels (Spermophilus xanthoprymnus) from 10 geographic localities. Body size was estimated from a principal component analysis using the four logtransformed skull characters. Males and females were examined separately, because they were significantly dimorphic in body size. Significant geographic variation in body size of the Anatolian ground squirrel, with 65.53% of the variation in males and 63.29% of the variation in females accounted for by comparison among the geographic localities, was found. Using simple and multiple regression analyses, the association of body size with selected ecogeographic variables that represent the classical physiological explanation of Bergmann?s rule, James? modification of Bergmann?s rule, Rosenzweig?s primary productivity hypothesis, and Boyce?s seasonality hypothesis was examined. Although both phylogenetic and nonphylogenetic analyses were performed, body size did not show phylogenetic conservatism, and therefore the nonphylogenetic results were preferred. In this study, the patterns of geographic variation in body size of Anatolian ground squirrel were explained by seasonality and primary productivity hypotheses. Because male and female Anatolian ground squirrels exhibited somewhat different geographic patterns of body size, possible influences of ecogeographic variables on the geographic pattern of sexual size dimorphism were also examined. It was found that sexual size dimorphism increased with decreased temperature and increased seasonality.