Investigation of degradation of chlorinated pesticides by UV and gamma irradiation in inorganic salt solutions
UV ve gamma radyasyonu ile inorganik tuz çözeltilerindeki klorlu pestisitlerin bozunmalarının incelenmesi
  1. Tez No: 216388
  2. Yazar: ERDEM AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klorlu pestisitler, UV ve Gama radyasyonu ile bozunma, anyonların etkisi, anorganik tuzların etkisi, Chlorinated pesticides, degradation with UV and Gamma radiation, effects of anions, effects of inorganic salts
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, ekosistemde bozunma ürünleri de kendileri kadar zehirli olan ve kalıcı etkileri bulunan klorlu organik pestisitlerin, sulu ortamda gerçeklesen UV ısınları ve Gama radyasyonu ile bozunma olaylarına ortamda bulunan çözünmüs anorganik tuzların etkileri incelenmistir. Bu amaçla standart klorlu pestisit örnekleri degisik anyonların varlıgında UV ve Gama radyasyonu ile ısınlanarak kalan pestisit miktarları ölçülmüstür. Sulu çözeltiler radyasyona maruz bırakıldıktan sonra kalıntılar sıvı-sıvı ekstraksiyon teknigi ile organik faza alınmıs, elektron yakalamalı dedektör ile donatılmıs gaz kromatografisinde bozunmadan kalan pestisitlerin ve bunların bozunma ürünü olan klorlu organik bilesiklerin konsantrasyonları ölçülmüstür. Klorlu organik pestisitlerin bozunması sulu ortamdaki SO32-, SO42-, Cl- , CO32-,NO2- ve NO3 - anyonlarının varlıgında incelenmistir. Pestisitlerin ve bozunma ürünlerinin tanımlanması islemi Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi yöntemi ile yapılmıstır. Pestisitlerin dogada günesin UV ve Gama ısınları altındaki bozunma olaylarında ortamda çözünmüs anyonların etkili oldugu ve bozunma reaksiyonlarının çesitli anyonların varlıgında hızlandırılabilecegi anlasılmıstır. Bu bilgi su kaynaklarından klorlu pestisitlerin yüksek verimle uzaklastırılması için uygun yöntemler saglamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of dissolved inorganic salts on the degradation of chlorinated pesticides with UV light and gamma radiation in the aqueous medium were investigated. Degradation products are also as toxic as pesticides themselves and permanent in the ecosystem. For this purpose, samples of standard chlorinated pesticides were irradiated with UV and Gamma radiation and remaining concentrations of pesticides and their degradation products were determined. After aqueous solutions were exposed to radiation, the residues were taken in to the organic phase with the liquid-liquid extraction technique. Then the concentrations of pesticides and their degradation products were investigated with the Gas Chromatography which is equipped with an electron capture detector. Degradation of chlorinated organic pesticides was investigated in the presence ofSO32-, SO4 2-, Cl- , CO32-, NO2- and NO3- anions. Identification process of the pesticides and their degradation products was done with the GasChromatography-Mass Spectrometry. It was distinguished that dissolved anions are effective on the degradation events of organochlorine pesticides and the rate of degradation reactions can be increased in the presence of some anions in aqueous medium. This knowledge provides the appropriate methods to remove the chlorinated pesticides from water sources.