A multiple case study at tertiary level about english language instructors' knowledge, perceptions and practices on blended learning
İngiliz dili eğitimi öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenme bilgileri, algıları ve uygulamaları hakkındaüniversite düzeyinde çoklu bir vaka çalışması
  1. Tez No: 890823
  2. Yazar: HACER KAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğrenme, öğretim elemanları, çoklu durum çalışması, Blended learning, English language instructors, multiple case study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Günümüz dünyasında bilim ve teknoloji başta olmak üzere eğitim, ekonomi, ticaret gibi birçok alanda iletişim dili olarak İngilizce en çok tercih edilen dil olma özelliğine sahiptir. Nitekim İngilizce farklı milletler arasında bilgi alışverişini sağlamanın yanı sıra kültürler arası etkileşimin sürekliliği noktasında da önemli bir rol oynamaktadır. Çok hızla gelişen ve değişen çağımızda, İngilizce öğretim yöntem ve tekniklerinde de paralel bir yenilenme gerekliliği vardır. Kuşkusuz gelecek nesilleri hızla değişen yaşam koşullarına uyum sağlayabilecek şekilde yetiştirmede İngilizce dili öğretmenleri büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla bu yeni değerler dizisi içerisinde İngilizce öğretmenlerinin alan bilgisine sahip olmaları tek başına yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda, yabancı dil öğretmenleri öğrencilerinin yabancı dil yeterliliklerini geliştirmenin yanı sıra, hedef dilin kullanıldığı coğrafyanın dışında, farklı kültürel ortamlarda öğretim yapmak, alan yazındaki güncel çalışmaları sınıf içinde uygulamak ve mesleki gelişimlerinin devamlılığını sağlamak durumundadırlar (Gonzalez, 2000). Bu noktadan hareketle, 21. Yüzyılın öğretmeni bir aktör gibi çok boyutlu ve her duruma uygun pozisyon alabilen yeterlilikte yetiştirilmelidir. Ülkemizde İngilizce öğretmeni yetiştirme programlarında geçmişten günümüze birçok değişik yöntem ve teknikten faydalanılmıştır. Her şeyden önce pedagoji, öğrenme ve öğretme süreçlerinin merkezinde yer almaktadır çünkü yabancı bir dili öğretecek söz konusu bir dil öğretmeni dil gelişim süreci hakkında bilgi sahibi olmalı, öğrenmede bireysel farklılıkları göz önüne almalı ve aynı anda daha fazla kişiye ulaşabilecek bir sınıf atmosferi yaratabilmelidir. İngilizce dilini öğretmede harmanlanmış öğrenmenin yerini, önemini ve etkisini yakından inceleyen ve irdeleyen bu çalışma, üniversite düzeyinde öğretim yapan İngiliz dili öğretim elemanlarının uygulamalarını mercek altına almayı hedefleyerek durum tespitine yönelik kavramsal boyutta bir çerçeve sunmaktadır. Bunu yaparken, yenilikçi pedagojilerden olan harmanlanmış öğrenme konularını merkeze alan bir durum analizi yapılmış ve öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenme bağlamındaki görüşlerini, sınıf içi ve dışı uygulamalarını ve geleceğe yönelik planlarını ortaya çıkararak onların harmanlanmış öğrenmeyi nasıl geliştirilebileceklerini ve uygulayabileceklerini anlamalarına yardımcı olmuştur. Bu çalışma planından hareketle amaç, İngiliz dili öğretim elemanlarının yolunu harmanlanmış öğrenme bağlamında uzun vadeli eğitim ve öğretim hedeflerine varmak için aydınlatmak olmuştur. Bu çalışmada yürütülen çoklu durum çalışması, üniversite düzeyinde öğretim yapan İngiliz dili öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenme konularındaki yeterliliklerine ilişkin algılarını, onların sınıf ortamında bu yenilikçi pedagojiyi ne oranda uyguladıklarını, değerlendirdiklerini ve onların eğitimine yönelik önerilerini açıklığa kavuşturmuştur. Çalışma, her biri farklı veri toplama araçları gerektiren birbirini tamamlayan bölümler olarak yürütülmüştür. İngiliz dili öğretim elemanlarının konuyla ilgili algılarını incelemek için onlarla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşmenin verilerini desteklemek amacıyla yarı yapılandırılmış sınıf içi gözlem uygulanmıştır. Bu çalışmada, çoklu durum çalışması doğasına uygun olarak tamamı nitel ve öznel verilerden oluşan görüşmeler, gözlemler, günlükler, gerçek uygulamalar ve yansımalar uygulanmıştır. Bu çalışma, yukarıda belirtilen tüm noktaları göz önünde bulundurarak, bir yandan İngiliz dili öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenmeye ilişkin algılarını incelemeyi, diğer yandan harmanlanmış öğrenme bağlamında uygulamanın ve dönüştürmenin yollarını keşfetmeyi amaçlamıştır. Harmanlanmış öğrenmenin önemine odaklanan bu çalışma, öğrencilerin yeni eğitim-öğretim sürecinin zorluklarıyla karşılaşmalarına yardımcı olmayı ve uygulama repertuarlarını yansıtması ve güncellemesi gereken İngiliz dili öğretim elemanlarını aydınlatmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, English has the feature of being the most preferred language in communication in many fields such as education, economy and trade, especially science and technology. Actually, English plays an important role in the continuity of intercultural interaction as well as providing information exchange between different nations. In our rapidly developing and changing age, there is a need for a parallel renewal in English teaching methods and techniques. Undoubtedly, English language teachers have great importance in educating future generations to adapt to rapidly changing living conditions. Therefore, in this new paradigm, it is insufficient for English language teachers to have content knowledge alone. In this context, foreign language teachers, in addition to improving their students' foreign language proficiency, have to teach in different cultural environments outside the geography where the target language is used, apply current studies in the field in the classroom, and ensure the continuity of their professional development (Gonzalez, 2000). From this point of view, the teacher of the 21st century should be trained like an actor in a multidimensional way to take a position suitable for every situation. Many different methods and techniques have been used from past to present in English language teacher training programs in our country. First of all, pedagogy is at the center of learning and teaching processes, because a language teacher who will teach a foreign language should have knowledge about the language development process, take into account individual differences in learning and create a classroom atmosphere that can appeal to more people. This study, which closely examined and analysed the place, importance and impact of blended learning in English language teaching, presented a conceptual framework for due diligence that aimed to explore the practices of English language instructors teaching at the university level. While doing this, a case study centering on blended learning issues, which is one of the innovative pedagogies, was conducted and helped the instructors understand how they could develop and apply blended learning by revealing their views on blended learning context, their in-class and out-of-class practices, and their plans for the future. Starting from this work plan, the aim was to illuminate the path of English language instructors to achieve their long-term education and training goals in the context of blended learning. The multiple case study conducted in this research could clarify the perceptions of university-level English language instructors about their competence in blended learning subjects, to what extent they apply and evaluate this innovative pedagogy in the classroom environment, and their suggestions for their education. The study was carried out as complementary parts, each of which required different data collection tools. Semi-structured interviews were conducted with English language instructors to examine their perceptions on the subject. In order to support the data of the interview, semi-structured in-class observation was made. In this study, interviews, observations, diaries, real applications and reflections, all consisting of qualitative and subjective data, were applied in accordance with the nature of the multi-case study. Considering all the above-mentioned points, this study aimed to examine the perceptions of English language instructors about blended learning on the one hand, and discover ways to apply and transform it in the context of blended learning, on the other hand. Focusing on the importance of blended learning, this study aimed to help students face the challenges of the new education-teaching process and illuminate English language instructors who need to reflect and update their practice repertoire.