Hidrojenin ek yakıt olarak kullanılmasının dizel motorlara etkilerinin incelenmesi
Investigation of the additional hydrogen fuel on diesel engine
  1. Tez No: 216419
  2. Yazar: CEYHUN ERMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞADAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen, dizel motor, elektroliz, performans, egzoz emisyon, Hydrogen, diesel engine, electrolysis, performance, exhaust emission
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tez çalışmamda dizel motora ek yakıt olarak verilen Hidrojen gazını motor üzerindeki etkisi incelendi. Hidrojen gazını elde etmek amacı ile çalışma kapsamında bir elektroliz ünitesi kuruldu. Bu sistemde elektroliz işleminin gerçekleştirilmesi için iletken sıvı olarak KOH (Potasyumhidrooksit tozu) karışımlı su kullanıldı. Elektroliz reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan karışım gazının miktarının ölçülmesinde birim zamanda ortaya çıkan gazın hacmini ölçen rotametre tipindeki debi ölçüm cihazı kullanıldı. Bu şekilde elektroliz cihazının girişine farklı gerilimler uygulandığındaki gaz çıkış miktarları ölçülmüştür. Elektroliz işleminden çıkan hidrojen-oksijen gaz karışımı, doğal emişli bir dizel motorun emme manifoldunda havayla karışması sağlanarak motora verildi. Motorun çalıştırılmasında ana yakıt olarak mazot kullanıldı. Elektroliz cihazından en fazla 500 cm3/dak'lık çıkan hidrojen-oksijen gaz karışımının motor üzerinde belirgin etkileri görülmemesinin ardından saf hidrojen tüpünden sağlanan, daha fazla miktardaki hidrojen motora verilerek sonuçları incelendi. Dizel motorlar üzerinde ek yakıt olarak kullanılan, farklı miktarlardaki (200 - 4500 cm3/dak) hidrojen gazının, motorun farklı hız durumlarındaki performans (güç, tork, yakıt tüketimi) ve egzoz emisyon parametelerine (NOx - Azotoksitler, THC ? toplam hidrokarbon, CO - Karbonmonoksit) olan etkileri incelenmiştir, normal çalışma değerleriyle karşılaştırılmıştır. Yapılan testler sonucunda yeterli miktarda hidrojenin motora verilmesi ile belirgin bir güç ve tork artışı, ayrıca özgül yakıt tüketiminde azalma görülmüştür. Egzoz emisyon değerlerinin tümünde (duman, NOx, THC, CO) artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of hydrogen gas on the diesel engine was investigated. An electrolysis unit was built in order to produce the hydrogen gas. The KOH (Potasiumhydroxide powder) water solution is used as a conductive electrolyte. The amount of gas produced during the electrolysis was determined by a rotameter type flow meter. By use of this system, the relation between the input voltage and the hydrogen gas produced was determined. In the air intake manifold of the engine, the hydrogen and oxygen mixture resulting from the electrolysis reaction is combined with air and fed to the engine. Diesel fuel is used as the main fuel to run the engine. The maximum amount of hydrogen and oxygen gas mixture obtained from the electrolysis unit was determined to be 500 cm3/min which seemed to have no significant effect on the performance of the engine. Subsequently, more pure hydrogen directly from a gas bottle was decided to be added and in this case the results are determined. The effect of various amount of hydrogen gas (200 - 4500 cm3/min) on the performance (power, torque, fuel consumption) and exhaust emission parameters (NOx - Nitrogenoxides, THC - Total Hydrocarbons, CO - Carbonmonoxide) of the engine were analyzed and compared with the results of the normal conditions. Also, all the parameters were measured at different engine speeds. It was seen that the addition of hydrogen gas decreased the amount of fuel consumption considerably while increasing the torque and power values. However, the exhaust emmision values such as NOx, THC, CO was found to be increased.