Nohut (Cicer arietinum L.) çeşit ve hatlarının soğuk stresine karşı toleransının fizyolojik ve biyokimyasal parametreler ile belirlenmesi
Determination of the tolerance of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars and lines to cold stress by physiological and biochemical parameters
- Tez No: 216421
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Antioksidant enzimler, büyüme, klorofil a fluoresansı, nohut (Cicer arietinum L.) çesit ve hatları, MDA, prolin, soguk dayanıklılıgı, soguk uyumu, Antioxidant enzymes, chlorophyll a fluorescence, cultivars and lines of chickpea (Cicer arietinum L.), cold tolerance, cold acclimation, growth, MDA, proline
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu arastırmanın amacı, soguga toleranslı nohut (Cicer arietinum L.)'un bazı çesit ve hatlarını belirlemek ve düsük sıcaklıgın ve soguk uyumunun bitki büyümesi, fotosentetik aktivite, zar bütünlügü üzerindeki etkisi ile soguga karsı olusturulan içsel savunma sistemleri (prolin içerigi ile antioksidant enzim aktivitelerindeki degisim) arasındaki iliskiyi ortaya koymaktır. Toprak kültüründe büyütülen 12 günlük nohut fideleri ya soguk uyumlandırılmıs (10°C, 7 gün) ya da uyumlandırılmamıs olarak düsük sıcaklıklara (4°C ve 2°C, 12 gün) maruz bırakılmıstır. Soguk uygulamaları nohut çesit (Gökçe ve Canıtez) ve hatlarının (AkN 87 ve AkN 290) ölçülen büyüme parametrelerini (gövde büyümesi, yaprak sayısı, taze ve kuru agırlık) olumsuz yönde etkilemistir. Gökçe çesidinin, büyüme parametreleri düsük sıcaklıktan diger genotiplere göre daha çok etkilenirken, AkN 290 hattı daha az etkilenmistir. Soguk uygulamalarında genotiplerin yaprak dokularındaki oransal ve gerçek su içerigi uyumlandırılan fidelerde uyumlandırılmayanlara göre daha fazladır ve çesitler hatlara göre suyu daha fazla muhafaza etme yeteneklerine sahiplerdir. Artan düsük sıcaklık siddetine baglı olarak genotiplerin yapraklarındaki MDA ve antosiyanin içerikleri artmıstır. Soguk; genotiplerin özellikle AkN 290'nın toplam klorofil (a+b) içeriklerini azaltırken, genotiplerdeki karotenoid içerigini benzer oranda artırmıstır. Bunun yanı sıra, düsük sıcaklık tüm çesit ve hatlarda PSII'nin fotokimyasal aktivitesini önemli ölçüde etkilemistir. Ancak bu etki genotiplerin hiç birinde PSII aktivitesini durduracak düzeyde olmamıstır. Tüm klorofil fluoresans parametreleri dikkate alındıgında; genotipler soguga karsı dayanıklıdan duyarlıya dogru Gökçe, Canıtez, AkN 87 ve AkN 290 olarak sıralanmıstır. Genotiplerin soguga karsı olusturdukları içsel savunma sistemleri olarak bilinen antioksidant enzimlerin (SOD, APX, GR ve POD) aktivitelerindeki degisim incelendiginde, bu enzimlerin uygulanan düsük sıcaklık derecesine, fidelerin uyumlandırılıp uyumlandırmamasına ve bitkinin genotipine göre farklı tepkiler olusturdugu görülmüstür. Gökçe çesidi antioksidant enzim savunmasında diger genotiplere göre daha basarılı olmustur. Soguk siddetindeki artısa baglı olarak serbest prolin içerigi önemli derecede artıs göstermistir; ancak siddetli soguk stresinde bile genotipler arasında prolin birikimi açısından önemli bir fark belirlenmemistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine tolerance of some chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars and lines to cold and find out the relationship between the effect of low temperature and cold acclimation on plant growth, photosynthetic activity, membrane integrity and endogenous defence systems (prolin content and changes in the activity of antioxidant enzymes) which generated against cold. Chickpea seedlings were grown in soil culture for 12-days, exposed to low temperature (4°C and/or 2°C for 12 days) treatments either as cold acclimated (CA) (10°C for 7 days) or nonacclimated (NA). Cold treatments affected measured growth parameters (stem growth, number of leaves, fresh and dry weight) of chickpea cultivars (Gökçe and Canıtez) and lines (AkN 87 and AkN 290) negatively. While growth parameters of the cultivar Gökçe were more affected than the other genotypes, the line AkN 290 were less affected. In the cold treatments, the relative and absolute water content of leaf tissues of the genotypes were greater in CA seedlings than NA ones and the cultivars maintained higher water content in comparison to the lines. MDA and anthocyanin contents of the leaves of all of the genotypes increased in relation to the increasing cold intensity. Cold decreased the total chlorophyll (a+b) content in the all genotypes, especially AkN 290, whereas the carotenoid content of the genotypes increased similarly. In addition to that, low temperature affected the photochemical activity of PSII in all of cultivars and lines significantly. However this effect has never reached the level at which the activity of PSII was blocked. Considering all of the chlorophyll fluorescence parameters; the genotypes were aligned from tolerant to sensitive as Gökçe, Canıtez, AkN 87and AkN 290. Analysis of the changes in activity of antioxidant enzymes (SOD, APX, GR and POD) which are known as endogenous defence systems against cold revealed that they responded differently to the variations of cold stress treatments (CA or NA) and genotypes. The cultivar Gökçe was more effective than the other genotypes according to the changes in antioxidant enzyme defence. Free proline content increased significantly with increasing cold intensity; however no difference was determined among the genotypes with regard to the accumulation of proline as a response even to severe cold stress.