Çukurova koşullarında yetiştirilebilecek kışlık nohut (Cicer arietinum L.) çeşit ve hatlarının saptanması üzerine bir araştırma
A research on determining winter chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars and lines that can be grown under Çukurova conditions
- Tez No: 151821
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİN ANLARSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Chickpea, Variety, Yield, Correlation II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
oz YÜKSEK LİSANS ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YETIŞTIRILEBILECEK KIŞLIK NOHUT (Cicer arietinum L. )ÇEŞİT VE HATLARININ SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Süreyya ÖZER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. A. Emin ANLARS AL Yıl: 2004, Sayfa: 48 Jüri: Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. Mustafa GÖK Çukurova bölgesine uygun kışlık nohut çeşit ve hatlarının tane verimi ve verimle ilgili özelliklerini saptamak amacıyla ele alınan bu araştırma, 2002-2003 yılı yetiştirme döneminde, 22 nohut çeşit ve hattı ile kıraç arazi koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Bu araştırmanın yürütüldüğü koşullarda, FLIP 93-186 C, FLIP 93-174 C ve FLIP 93-169 C yüksek tane verimine sahip hatlar olarak saptanmıştır. Diğer taraftan, bu araştırmada, tane verimi ile toplam bakla sayısı arasında olumlu ilişkiler saptanmıştır. Anılan özellik ile diğer özellikler arasında ise önemli bir ilişki bulunmamıştır. Anahtar kelimeler. Nohut, Çeşit, Verim, Korelasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS A RESEARCH ON DETERMINING WINTER CHICKPEA (Cicer arietinum L.) CULTIVARS AND LINES THAT CAN BE GROWN UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS Süreyya OZER DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision : Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Year: 2004, Page: 48 Juri: Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. Mustafa GÖK This experiment was carried out to determine seed yield and yield components of 22 winter chickpea cultivars and lines in Çukurova Conditions. It was arranged in randomized blocks experiment desing with three replications under upland conditions. Under these experiment conditions, lines of FLIP 93-186 C, FLIP 93-174 C ve FLIP 93-169 C had high seed yield. On the other hand, positive correlations were found between seed yield and total pod number. But, there were no corrrelations between seed yield and other yield components.