Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) hat ve çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on determining yield and yield components of some chickpea (Cicer arientinum L.) varieties and lines under diyarbakir ecological conditions
  1. Tez No: 266219
  2. Yazar: MEDENİ YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. EMİN ANLARSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, Genotip, Çeşit, Verim, Korelasyon, Chickpea, Genotype, Variety, Yield, Correlation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Güneydoğu Anadolu bölgesi koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı nohut çeşit ve hatlarının tane verimi ve verimle ilgili özelliklerini saptamak amacıyla ele alınan bu araştırma 2009 yılı yetiştirme döneminde 15 nohut genotipi(9 hat ve 6 çeşit) ile tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Bu araştırmada çıkış süresi 20.33-22.00 gün, metrekaredeki bitki sayısı 33.67-35.33 adet, çiçeklenmeye kadar geçen süre 65.33-70.67 gün, fizyolojik olgunlaşmaya kadar geçen süre 101.67-107.00 gün, bitki boyu değerleri 34.17-42.53 cm, ilk bakla yüksekliği değerleri 15.27-20.20 cm, ana dal sayısı 2.67-3.07 adet, bitkide bakla sayısı 12.30-16.23 adet, bitkide tane sayısı 12.47-16.80 adet, 100 tane ağırlığı 29.87-39.90 g, biyolojik verim değerleri 312.4-446.0 kg/da, tane verimi değerleri 121.5-173.0 kg/da, hasat indeksi % 36.5-41.8 arasında değişim göstermiştir.Yapılan korelasyon katsayısı analiz sonuçlarına göre, tane verimi ile ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, ana dal sayısı, bitkide tane sayısı ve biyolojik verim arasında olumlu ve önemli ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the grain yield and yield components of 15 spring chickpeas genotypes (9 lines and 6 varieties) under Southeastern Anatolia Region conditions. The experiment was conducted in randomized complete block design with three replications in 2009 growing season.The results of this study indicated that emergence time values changed between 20.33-22.00 days; the number of plant per square meter 33.67-35.33; days to flowering 65.33-70.67 ; days to physiological maturity 101.67-107.00; plant height 34.17-42.53 cm; the first pod?s height 15.27-20.20 cm; the number of main branches per plant 2.67-3.07; the number of pods per plant 12.30-16.23; the number of grain per plant 12.47-16.80; 100 seeds weight 29.87-39.90 g ; biological yield 312.4-446.0 kg/da ; seed grain yield 121.5-173.0 kg/da ; harvesting index values 36.6-41.8%;The results of cor¬relation coefficient analysis revealed that grain yield was positively and significantly correlated with the first pod?s height, the number of pods per plant, the number of main branches per plant and biological yield.