Investigation of settling behaviour of sphalerite at the zinc concentrate thickener
Sfaleritin çinko konsantre tiknerinde çökelme davranımının incelenmesi
- Tez No: 216457
- Danışmanlar: DR. N. METİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Zn konsantre, çökme, flokülasyon, anyonik ve iyonik olmayan polimerler, tiknerler, Zn concentrate, settling, flocculation, anionic and nonionic polymers, thickeners
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Gravite tiknerleri cevher hazırlamadaki en önemli ekipmanlardan birisidir. Süspansiyon halinde su ile birlikte bulunan katının konsantrasyonun çökelme ile artırılmasını ve aynı zamanda üst kısımda berrak bir sıvının elde edilmesinde kullanılır.İlgili çalışma çinko tikner yüzeyindeki köpük birikintisinin muhtemel sebeplerini bulma amacıyla başlamıştır. Çalışmanın ilk safhasında, Çayeli Bakır İşletmeleri'nde bulunan Zn tiknerinin operasyon ve kapasite değerlendirmesini yapmak amacıyla operasyon parametreleri yeniden incelenmiştir. Bazı saha çalışmaları test edilmiş; Zn tiknerin farklı yer ve yüksekliklerinden örnek alınarak pülpün katı oranı belirlenmiş, tikner beslemesi seyreltilerek konsantrenin çökme davranımı incelenmiş, tikner alt akış yoğunluğu besleme devam ederken 11 saat boyunca beslemeye tekrar döndürülerek devri daim çalıştırılmıştır.Daha sonra, ikinci safhada sfaleritin çökme davranımın incelenmesi üzerine odaklanılmıştır. Farklı tip flokülantlarla; anyonik ve iyonik olmayan, ve farklı dozajlarda laboratuvar çöktürme testleri uygulanmıştır. Zn konsantre flokülasyonunda en etkili polimerin 18 g/ton kullanım ile anyonik tip flokülantlardan Hydrafloc 9130 olduğu tesbit edilmiştir. İlave olarak anyonik ve iyonik olmayan flokülantlar yarı yarıya karıştırılarak, optimum dozaj olan 18 g/ton için çöktürme testleri yapılmıştır. Ancak sonuçta çökme hızında artış elde edilmemiştir.Flokülant tipi ve dozajı temel alınarak yapılan çalışmalar ve tikner alan hesaplamaları mevcut Zn tiknerin kapasite durumunu doğrulamıştır ve tikner yüzeyindeki köpük oluşumunun etkili bir sprey uygulaması ile giderilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The gravity thickener is one of the most important equipments in the mineral processing. It is used for separating suspended solid particles from the associated liquid, producing a clear stream of liquid and a densified slurry.This thesis started out to find the probable reasons of froth accumulation at the top of the zinc thickener surface. During the first step, operation parameters of Zn thickener at the Çayeli Bakır İşletmeleri was reviewed with the objective of evaluation of Zn thickener operation and capacity. Some field applications, such as sludge solid determination was applied by taking samples from different locations and depths of the thickener, or thickener feed was diluted with water to see the settling behaviour of concentrates, or recirculated the thickener underflow discharge to feed for 11 hours while feed continued to enter the thickener.Afterwards, the second step was focused on investigation the settling behaviour of sphalerite. Laboratory settling tests were carried out by using different types of anionic and nonionic polymers with different dosages. The most effective polymer in flocculating the zinc concentrate was found to be Hydrafloc 9130, an anionic type flocculant at a dosage of 18 g/ton. And additionaly flocculation tests with mixture of anionic and nonionic type flocculants 50/50 were conducted with optimum dosage as 18 g/ton, but the results didn?t increase.The present practises of Zn thickener capacity verified the based on the effective flocculant type and dosage in the existing application and thickener area calculations and approved that the froth accumulation can be removed with an effective water spray application.