Preparation and surface modification of suitable membranes to prevent the bioadhesion formation in surgical operations
Cerrahi uygulamalarda biyoadezyon oluşumunu engellemek üzere uygun membranların hazırlanması ve yüzeylerinin modifiye edilmesi
  1. Tez No: 216460
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN MURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biochemistry, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poli laktat, antiadesif bariyer, heparin, koagülasyon mekanizması, biyobozunma, poly lactide, antiadhesive barrier, heparin, coagulation cascade, biodegradation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Peritonel adezyonlar hemen hemen her cerrahi operasyondan sonra kaçınılmazdır. Doku adezyonları, cerrahi tedavi ve enflamasyon oluşumundan sonra genel olarak peritonyum ve pelvis bölgelerinde sıkça gerçekleşir. Abdominal operasyonlar sonrası fibröz adezyon oluşumu yaygın olup hasta için de önemli bir morbidite teşkil etmektedir. Operasyon sonrası adezyonları önlemek amacıyla fibrinolitik ajanlar, antikoagulantlar, antienflamatuvar ajanlar ve antibiyotikler kullanılmıştır. Doğal ve sentetik bir çok polimer filmler, membranlar, dokuma parçaları vücut tarafından absorbe olabilen ya da olamayan formlarda geliştirilerek adezyon engelleyici membranlar olarak da geliştirilmiştir. İdeal bir bariyer toksik etki içermemek, tedavi sırasında istenen form ve şekili korumak ve tedavi bittiğinde absorbe olabilmek gibi gereksinileri karşılamalıdır. Sunulan çalışmada; cerrahi operasyonlar sonrasında peritonal adezyonları önleme amacıyla poli laktik asit membranlar hazırlanmıştır. 3 değişik molekül ağırlığında sentezlenen poli laktik asitin sentezinde, D,L laktat dimerinin halka açılması kondensasyonu yöntemi uygulanmıştır. Membranlar yaklaşık 100?m kalınlığında çözücü döküm yöntemiyle sentezlenmiş ve sonrasında yüzeyleri plazma polimerizasyon yöntemi kullanılarak uygun monomerler ile modifiye edilmiştir. Bir grup membrana heparin biyomolekülü takılarak koagulasyon mekanizmasını inhibe edilmesi sağlanmıştır. Membranlar biyouyumluluk ve kan uyuşum testlerine tabi tutulduktan sonra laboratuvar beyaz farelerine yerleştirilmiş ve adezyon önleme kabiliyetleri test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Peritoneal adhesions are almost unavoidable after operative surgeries. Tissue adhesions occur after inflammation or surgical treatment, occurring most frequently in the peritoneum and pelvis. The formation of fibrous adhesions after abdominal operation is common and can result in significant morbidity for the patient. To reduce postsurgical adhesion formation, fibrinolytic agents, anticoagulants, anti-inflammatory agents, and antibiotics have been used. Various natural and synthetic polymer films, membranes, and nonwoven fabrics have been developed as nonabsorbable or absorbable physical barrier materials. An ideal mechanical barrier must fulfill the requirements of not having any toxic side effects, keeping the desired shape and form during the treatment time and finally it can be absorbed after the treatment. In this study; poly lactide membranes were prepared as prevention materials for the peritoneal adhesions after surgical operations. Poly D,L lactide polymer was synthesized in 3 molecular weight by the ring opening condensation reaction of lactide dimmer. The membranes were synthesized by solvent casting technique with a thickness of approximately 100?m and surfaces were modified with appropriate monomers via plasma modification system, and heparin biomolecule was binded to inhibit coagulation cascade. The membranes were exposed to biocompatibility and histcompatibility tests and then inserted in laboratory white mice for in vivo adhesion prevention ability observations.