The Adaptation of products with many options in an MRP II environment
Çok opsiyonlu ürünlerin ÜKP ortamına adaptasyonu
- Tez No: 21650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretim Kayna! Planlaması, Çok Opsiyonlu Ürünler, Oluşturulmuş (Oluşturulabilir) Ürünler, Manufacturing Resource Planning (MRP 11), Product with Many Options, Configured (Configurable) Product
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz ÇOK OPSİYONLU ÜRÜNLERİN ÜKP ORTAMINA ADAPTASYONU NALBANTOGLU, Ertan Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Yar. Doç. Dr. Zeynep Onay Mart, 1992, 127 sayfa Üretim Kaynak Planlaması (ÜKP) metodu ülkemizde oldukça yeni ve modern bir üretim planlama ve kontrol yöntemidir. Günümüzün hızla ilerleyen ve rekabet içerisindeki endüstriyel atmosferinde ÜKP sistemleri verimi arttırmada önemli bir rol oynamaktadır. Elektronik endüstrisi ÜKP uygulamaları için oldukça uygun ve her türlü gelişmeye yatkın bir sanayi koludur. Bu tez elektronik endüstrisinde sıkça rastlanan çok opsiyonlu ürünlerin ÜKP ortamına, profesyonel bir yazılım paketi kullanılarak adaptasyonunu kapsamaktadır. Bu uygulama için gerekli olan aşamalar ve uygulamanın ana üretim planı ile üretim alanı üzerindeki sonuçları tartışılmıştır. Belirtilen uygulama fabrikanın bir ürünü üzerinde sistemden faydalanılarak yapılmış ve uygulamanın her aşamasında alınan çıktılar tez boyunca verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ADAPTATION OF PRODUCTS WITH MANY OPTIONS IN AN MRP II ENVIRONMENT NALBANTOGLU.Ertan M.B.A. Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zeynep Onay March, 1992, 127 pages. Manufacturing Resource Planning (MRP II) is a modern production planning and control method that is relatively new in our country. In todays competitive and continously improving industrial scene MRP II systems play an important role in increasing productivity. The electronics industry is a field highly suitable for MRP applications and can easily set a good example for further improvements. This work aims at showing the adaptation of products with many options, which are common in electronics industry, in an MRP II environment, using a professional software. The required steps in the adaptation process and its consequences on the Master Production Schedule and the shop-floor are discussed. The demonstration of this application in the system is performed on one of the factory's products and the outputs taken at all phases of the application process are given all through the study.