Export problems in turkish textile sector
Türk tekstil sektöründe ihracat sorunları
- Tez No: 216504
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DİLBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Hazır Giyim, İhracat Sorunları, Tahmin, Textile, Ready-Made, Export, Forecasting
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tezin konusu tekstil, hazır giyim sektörü ve problemleridir. Tez, giriş ve bitiş kısımlarını da içine alan yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan giriş bölümü Avrupa Birliği hakkında genel bilgiler vermektedir. İkinci bölüm ticaret ve dış ticaretle ilgilidir. Üçüncü bölüm Dünya Tekstil ve Hazır Giyim Sektörüne genel bakış bölümüdür. Dördüncü Türkiyedeki Tekstil ve Hazır Giyim Sektörüne genel bakıştır. Bu bölümde Türkiye'nin tekstil ihracatı hem de hazır giyim ihracatı detaylarıyla incelenmiştir. Ayrıca ihracat ülkeler bazında da incelenmiştir. Beşinci bölüm tekstil ve hazırgiyim sektöründe talep çalışmasıdır. Bu talep çalışması sektörün geride kalan 25 yıllık verilerine en uygun model olan exponential smoothing modeliyle yapılmıştır. Altıncı bölümde ihracat sorunlarıyla ilgili bir anket yeralmaktadır. Anketin sonuçları derece yöntemiyle incelenmiş olup en önemli sorunlar pareto analiziyle tesbit edilmiştir. Son bölüm çalışmanın genel sonuçlarını ve özetini anlatan bitiş bölümüdür.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is textile, ready-made clothes and problems of Turkish Textile Sector. In consists of seven chapters including introduction and conclusions. First chapter is Introduction chapter, that gives a general information about European Union. Second chapter is about trade and export adoption. Third chapter is the Overview of World Textile and Read-Made Clothes Sector. Fourth chapter is also Overview of Turkey?s Textile and Ready-Made Clothes Sector. In this chapter Turkey?s export examined by details in both two sector textile and ready-made clothes. And also they examined according to importers countries. Fifth chapter is an application of forecasting study about textile and ready-made sector. A forecasting study of textile and ready-made clothes sector is made by using exponential smoothing model which is the best model for this study according to last 25 years datas. In the sixth chapter, there is a survey about export problems of Turkish textile exporters. Results of the survey were analyzed by a scala and the most important problems were defined by pareto analysis. Last chapter is the conclusions part containing general results of the study and summary.