Düzce'de panel mobilya üreten granit mobilya şirketi fabrikasının fizibilite çalışması üzerine bir değerlendirme
An evaluation on the feasibility study of granit furniture firm?s factory which produce panel furniture in Düzce
  1. Tez No: 216547
  2. Yazar: SUAT AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NAFİZ DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fizibilite, panel mobilya üretimi, yatırım projesi, mobilya endüstrisi, Feasibility, Panel furniture production, Investment project, Furniture industry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Türk mobilya endüstrisi, genel olarak küçük ve orta ölçekli firmalarıiçinde bulundurmaktadır. Bu endüstri, şimdiki ve umulan gücüyle ülkemizinbüyüyen ve teknolojik olarak gelişmekte olan önemli endüstri kollarından birinioluşturmaktadır. Son ürünün görevleri nedeniyle dayanıklı tüketim mallarıkapsamında değerlendirilen mobilya üretimi, yaratıcılığa ve tasarım gücüne dayalıbir endüstridir. Bu nedenle bir moda sektörü olarak tanımlanmaktadır.Türk imalat sanayi içerisinde %5' lik bir paya sahip olan orman ürünlerisanayi ve onun alt sektörü olan mobilya sanayi, dünya pazarlarına açılmasınedeniyle, düşük teknoloji düzeyi ve en önemlisi işletmecilik sorunlarıyla uluslararası rekabet ortamında rekabet etmek zorunda bırakılmıştır. Mobilyasektöründeki işletmelerin büyük kısmının AB ülkeleriyle rekabet edemediğigörülmüştür. Sektördeki işletmelerin büyük çoğunluğunun teknolojik gelişmeleritakip etmediği ve organizasyon bozukluklarının bulunduğu tespit edilmiştir.Bu çalışmada, Düzce İlinde Panel Mobilya Üreten Bir Fabrika içinyapılmış olan fizibilite çalışması sunulmaktadır. Çalışmada, sektörün vesektördeki talebin durumu incelenerek ürün modelleri ve üretim miktarlarıbelirlenmiştir. Modeller ve üretim miktarlarına uygun olarak optimum maliyetlimakine seçimi ve fabrika yerleşim planı hazırlanmıştır. Yatırım maliyetleri,işletme giderleri ve gelirleri hesaplanmış ve yatırımın değerlendirilmesindeyatırımın hem yatırımcı hem de ülke ekonomisi açısından faydalı olduğu tespitedilmiştir.Ekonomik kalkınma ve istihdamın arttırılması için bu tür yatırımların veüretimlerin arttırılması kaçınılmaz bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
The Turkish furniture industry generally included from small and mediumscale firms. This industry formed the important industrial branch of Turkey?sgrowing and techologically developing side of today. Because of the function ofbeing final product, the furniture industry is to be evaluated in the scope ofdurable consumption good and based on creativity and conception power.Therefore it is defined as fashion sector.Forest products industry and its sub-sector furniture industry, which had aportion of 5 % in Turkish Manufacturing Industry, had to be compete againstinternational competing milieu with low technology and managership problemsbecause of opening up to world markets. Most of the furniture sector enterprisecan not compete against EU countries. It is determined that most of the enterprisein sector were disorganized and were not watching the technologic developmentsclosely.In this study, the feasibility study of a factory producing panel furniturein Düzce were presented. In the study, product models and quantities weredetermined by examining the sector and demand situation. Optimum costedmachine selection and and factory plan were prepared due to models and theiridemand situations. By the evaluation of Investment costs, inteprise expendituresand incomes, it was detemined that the investment was beneficial either for theinvestor or for the country economy as well. For increasing economicdevelopment and employment such investments and productions had a crucialrole.