Miniaturk'ün alan kullanım yönünden değerlendirilmesi
The evaluation of Miniaturk concerning the field usage
- Tez No: 216548
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Miniaturk, Land Use, Golden Horn, Open and Green Areas, Coast, Miniaturk, Alan Kullanımı, Haliç, Açık ve Yeşil Alan, Kıyı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
The miniature parks in which the small scaled miniature structures or settlement fields exhibited are multi purpose open fields which serve for educational, instructional and recreative purposes. However miniature parks have not yet been classified among the open fields. Miniaturk which was founded in 2003 in Istanbul / Turkey has been at Sutluce quarter of the Golden Horn, exhibits the small sized miniature structures. In this study, Miniaturk has been examined both as a city park and as coast park concerning the criterias for the usage of open and green fields. All related literature has been examined and the other international samples have been evaluated. For the research concerning the planning, technical and aesthetical problems several observations and measurements had been made along with a semi standard survey which was applied to randomly chosen 300 people who visited the park on several dates. The survey outcomes and the visitor profiles have been examined and evaluated on percent scale and the visitor profiles and the problems encountered had been compared and analyzed correlationwise. The data obtained exists on the outcome chapter as tables. Finally; the problems encountered had been discussed both as a planner and a user point of view and alternative solutions had been presented.
Özet (Çeviri)
Küçük ölçeklerdeki minyatür yapıların ya da yerleşim alanlarının sergilendiği minyatür parklar, eğitici, öğretici ve rekreasyona olanak sağlayan fonksiyonuyla birden fazla işlevi bir arada barındıran kamusal açık alanlardır. Ancak minyatür parkların açık alan sistemleri içerisinde henüz sınıflandırılması yapılmamıştır. Ülkemizde de 2003 yılında Haliç?in Sütlüce semtinde dolgu bir kıyı üzerinde kullanıma açılan bir minyatür park olan Miniaturk, küçük ölçülerdeki minyatür yapıları içermektedir. Bu çalışmada, açık ve yeşil alan sistemleri içerisinde hem kent parkı ve hem de kıyı parkı olarak önem kazanan Miniaturk?ün, alan kullanım kriterleri incelenmiştir. Bu kapsamda, konuyla ilgili olan literatür taranmış, minyatür parkların yurtdışı örnekleri araştırılmıştır. Miniaturk?ün planlama, teknik ve estetik açıdan sorunlarını belirlemek ve analizlerini yapmak üzere alanda gözlem ve ölçümler yapılmış, ayrıca alana gelen rasgele seçilmiş 300 kişiye farklı dönemlerde yarı standart anket formları da uygulanmıştır. Anket verileriyle, alana gelen ziyaretçi profili yüzde değerleriyle ortaya çıkarılmış ve ziyaretçi profili ile alanda karşılaşılan sorunlar arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler, bulgular bölümünde çizelgelerle belirtilmiştir. Sonuç olarak hem plancı ve hem de kullanıcı bakış açısıyla alanda karşılaşılan sorunlar tartışılmış ve alternatif çözüm önerileri ortaya konulmuştur.