Kırsal ve kentsel alanlardaki parklarda kullanıcı memnuniyeti; Gölcük Ormaniçi dinlenme alanı ve İnönü Parkı örnegi
User satisfaction on rural and urban parks; the example of Gölcük rural recreation area and İnönü park
  1. Tez No: 216546
  2. Yazar: SERİR UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN MÜDERRİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Memnuniyeti, Rekreasyon, BoluGölcük Ormaniçi Dinlenme Yeri, Düzce İnönü Parkı, User Satisfaction, Recreation, Bolu Gölcük Rural Recreation Area, Düzce İnönü Parkı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Degisen ekonomik ve sosyal kosullar sonucu artan düzensiz ve yogunkentlesme hareketleri, kentlerde insana dönük mekanların kaybolmasına ve asırı nüfus artısı toplumsal yasamın ve kentlerdeki yasam kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır. Bu nedenle insanların nefes alabilecegi, ruhsal ve bedensel anlamda dinlenebilecegi, kentsel ve kırsal rekreasyon alanları son derece önem kazanmaktadır.Bu çalısmanın amacı, kırsal rekreasyon alanlarına örnek olarak BoluGölcük Ormaniçi Dinlenme Yeri ve kentsel rekreasyon alanlarına örnek olarak Düzce İnönü Parkı' nın kullanıcılarını, kullanıcıların yogunluklarını, katıldıkları etkinlikleri, beklentilerini, kırsal ve kentsel alan memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörlerini, bu faktörlere kullanıcı özelliklerinin etkilerini ve bu faktörlerin kırsal ve kentsel rekreasyon alanına göre degisimlerini elirlemektir.Kullanıcı memnuniyetini belirlemek amacıyla, Bolu Gölcük OrmaniçiDinlenme Yeri'nde 250 adet ve Düzce İnönü Parkı'nda 250 adet olmak üzere toplam 500 adet anket, yüz yüze görüsme yöntemi ile yapılmıstır. Kullanıcıların alanlardaki kullanımları sonucundaki memnuniyet ve memnuniyetsizliklerini açıklamak için faktör analizi kullanılmıstır. Belirlenen kırsal ve kentsel rekreasyon alanı memnuniyet faktörleri arasındaki farkları ortaya koymak için Tukey testi kullanılarak ANOVA analizi yapılmıstır. Kırsal ve kentsel rekreasyon alanı memnuniyetsizlik faktörleri arasındaki farklar içinde aynı analizden yararlanılmıstır. Kırsal ve kentsel rekreasyon alanı memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörleri ile katılımcı özellikleri arasındaki iliskiyi ortaya koymak amacıyla korelasyon analizi kullanılmıstır. Sonuçlar çizelgelerle verilmistir. Elde edilen sonuçlara göre; kırsal ve kentsel rekreasyon alanı memnuniyet ve memnuniyetsizlik faktörlerinin, kullanıcı özelliklerindenetkilendigi ve kırsal ve kentsel rekreasyon alanı memnuniyet faktörleri arasında fark oldugu sonuçlarına ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The changes in social and economic conditions causes irregular and intence urbanization increase. As a result of this the places for people are getting lost, decrease and the life standards are getting lower. Because of this the recreation areas which people can rest and breath, become physically and physiologically refreshed are getting more important. The aim of this study is to define the users, density of users, the activities they attend, the factors of satisfaction and dissatisfaction, the user specialties on this factors and the changes on this factors according to rural and urban recreation areas. On this study Bolu Gölcük Recreation Area was chosen as rural recreation area and Düzce İnönü Parkı chosen as urban recreation area. 250 face to face questionnaires for Gölcük Rural Recreation Area and 250 face to face questionnaires for Düzce İnönü Park were made to find out use satisfaction and dissatisfactions after using these areas. Tukey test and ANOVA analysis had been used to find out the differences between the rural and urban recreational area uses. Also, correlation analysis was done to find out the relation between the user characteristic and user satisfaction and dissatisfactions factors. The results are shown in charts. According to results, satisfaction and dissatisfaction factors of rural and urban recreation areasare affected by user characteristics. Also, there are some differences between the satisfaction factors of rural and urban recreation areas.