Antandros örneğinde sunu olarak hydriskoi
Hydriskoi as an offeri̇ng in instances of antandros
- Tez No: 554709
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Antandros, Minyatür hydria, Demeter, Kutsal alan, Kült), Antandros, Miniature hyd ria, Demeter, Sanctuary Cult)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, Antandros Antik Kenti 2006 yılı kazılarında1 Dereboyu (şimdiki adıyla Sur Sektörü) sektöründe açığa çıkarılmış olan, minyatür hydria buluntularının bir kısmının teknik ve ritüel açıdan incelenmesini amaçlamıştır. İlk bölümde Antandros'un MÖ 8. yüzyıl sonlarından günümüze kadar kısa tarihî çerçevesi çizilmiştir. Henüz yayını yapılmamış olan 2018 kazı sezonu çalışmaları ışığında kentin MÖ 2. binde iskân gördüğü anlaşılmıştır. Kentin yerleşimcilerinin kimlikleri ve tarihçelerine de değinilmiştir. Diğer taraftan Antandros'un ilk olarak 19. yüzyılda keşfedilmesi ile başlayan araştırma ve çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde minyatür hydriaların ele geçtiği Dereboyu I-II sektörleri tanıtılmış, alandaki mimarî ve seramik kalıntılar hakkında bilgiler verilmiştir. Minyatür hydrialar tipolojik olarak incelenmiş, teknik bir değerlendirmeden geçirilmiştir. Sınıflandırma ve karşılaştırmalı analizler sonucunda, MÖ 4.-2. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılan minyatür hydrialar ve diğer buluntuların, söz konusu tarihler içindeki kronolojik dizinleri ve işlevleri ortaya çıkarılmıştır. Üçüncü bölümde ise, öncelikle hydriaların ele geçtiği kutsal alanın niteliği ve yapısı hakkında tartışmalı bölüme yer verilmiş, minyatür hydriaların konumuna göre oikos, baitylos gibi olgular üzerinde durulmuştur. Ayrıca kutsal alanın kimlik sorunlarına değinilmiş, Demeter başta olmak üzere Artemis, Apollon, Kybele, Zeus gibi Antandros'ta tapınım gören tanrı ve tanrıçaların kültlerine dair veriler değerlendirilmiştir. Kültlerin siyaset ile ilişkisi, din olgusunun yönlendirici etkilerinden bahsedilmiştir. Son olarak Yunan Dünyası'nda hydriaların yeri ve kullanım alanları hakkında Antandros örnekleri de verilerek yorumlayıcı bir yaklaşım denenmiştir. (
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is the technical and ri tualistic examination of some of the miniature hydria findings that have been discovered during the excavations at the Ancient City of Antandros in 2006 20062 at Dereboyu (now named Sur Sector). A short historical frame given for Antandros from the late 8 th century BC to our day in the first chapter. It has been understood that the city was inhabited in 2 nd millenium BC in the light of studies of the 2018 excavation season which are not yet published. The identities and histories of the inhabitants is discus sed as well. On the other hand, detailed information about the research and studies which began with the discove r y of Antandros in 19 th century is given. The Dereboyu I II sectors where the miniature hydriai were found are i ntroduced and information about architectural and ceramic remains in the area in the second chapter. Miniature hydriai are examined by typology and technically evaluated. The chronological sequences and functions of the miniature hydriai and other findings which were understood to be use d between 4 th and 2 nd century BC are determined by classification and comparative analysis. In the third chapter, especially the contentious section about the nature and composition of the sanctuary where the hydriai were found is included and facts such a s oikos and baitylos are emphasised. Furthermore, the identity issues of the sanctuary is referred and data on the cults of gods and goddesses particularly Demeter, Artemis, Apollon, Kybele and Zeus which were worshipped at Antandros. The relationship betw een cults and politics and guiding effect of the religion is addressed. Lastly, an interpretive approach is attempted about the place and area of use of hydriai in the Greek World by also giving examples from Antandros. (