Grain boundary properties of(Bi,Pb)-2223
(Bi,Pb)-2223 fazının tanecik arayüzey özellikleri
- Tez No: 216549
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM BELENLİ, Y.DOÇ.DR. HALUK DENİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, Yüksek Sıcaklık Süperiletkenleri, Bi1.8Pb0.35Sr1. 9Ca2. 1Cu3Oy, BSCCO, Tanecik Arayüzeyi, Superconductivity, Bi1.8Pb0.35Sr1.9Ca2.1Cu3Oy, BSCCO, High temperature superconductivity, Grain Boundary
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde, katıhal yöntemiyle hazırlanmış BSCCO tablet numunelerin tanecik arayüzey özellikleri yapılan taşıma ölçümleri ve SEM incelemeleri kullanılarak incelendi. En uygun ısıl işlem sıcaklığını belirlemek için, numuneleri değişik sıcaklıklarda olarak tavladık. Bi1.8Pb0..35Sr1.9Ca2.1Cu3Oy bileşiği şeklinde hazırlanan toz, dikdörtgen kalıp içinde preslenerek bulk numuneler hazırlandı. Bu numuneler bu çalışma boyunca bütün deneylerde kullanıldı. En uygun ısıl işlem sıcaklığını 77K' deki kritik akım yoğunluğu ölçümlerinden 835oC-830oC olarak belirledik. Dikdörtgen numuneler kalıp içerisinde üst üste tekrar preslendi. Buradaki amaç preslenme yönüne dik numunelerde preslenme yüzeyi üzerinde tanecik arayüzey bölgeleri zengin numuneler üretmekti. Üretilen bu numuneden parallel ve dik doğrultularda dikdörtgen kesitli çubuk numuneler kesilerek hazırlandı. Dört nokta yöntemi ile 5mA taşıma akımı kullanarak 70-130K sıcaklıkları arasında parallel ve dik numunelerin elektriksel direnç ölçümleri yapıldı. Kritik akım yoğunlukları hem sıvı azot içerisinde hemde crystot içerisindeki değişik sıcaklıklarda yapılan kritik akım ölçümleri kullanarak belirlendi. Ayrıca çeşitli manyetik alanlar altında kritik akım yoğunluğu ve elektrik direnci ölçümleri yapıldı. Dik ve paralel numunelerin manyetik alan altındaki özdirenç sıcaklık eğrilerinin davranışı ve SEM fotoğrafları üretim aşamamızda numunelerin içerisinde belirli bir yönelimin oluştuğunu göstermektedir. Numunelerin şekilleri ile tanecik arayüzeyleri arasındaki ilişki ve geçiş sıcaklıkları tez içerisinde verildi ve tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the grain boundary properties of BSCCO samples, which are prepared by solid state reaction methods, have been investigated by transition measurements and scanning electron micrography. We investigated optimum annealing temperatures by annealing the samples sequentially at different temperatures. Bulk pellets of Bi1.8Pb0.35Sr1.9Ca2.1Cu3Oy were prepared by pressing the superconducting ceramic powder in a rectangular die. These bulk pellets were used for all the experiments throughout this study. We determined the optimum iii annealing sequence as 835 oC - 830oC by measuring the critical current densities of annealed samples at 77 K. Rectangular pellets were re-pressed on top of one another (piled up) in the die. The aim was to produce grain boundary rich regions parallel to the pressing surfaces and perpendicular to the pressing direction. After fabricating the piled up sample, rectangular bars were cut from it in perpendicular and parallel directions. Electrical resistivity of these parallel and perpendicular samples was measured using fourprobe technique. 5 mA DC current was run through the samples in the temperature range between 70-130K. Critical current densities were determined by measuring current-voltage characteristics of the samples either in liquid nitrogen (77 K) or at various temperatures in the cryostat. Both critical current density and electrical resistivity measurements were also carried out under various magnetic fields. Behaviour of the resistivity vs. temperature curves in magnetic field and scanning electron microscopy photographs of the parallel and perpendicular samples showed that our fabrication process produced samples with preferred orientation. Relation of the grain boundaries to the geometry of the samples and results of the transport measurements were given and discussed in the thesis.