Preparation and characterization of new rare earth phosphates and borophosphates
Yeni nadir toprak metali fosfat ve borfosfat bileşiklerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 216550
  2. Yazar: GÜLDEN ÖZEN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSE MORKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfat, borat, borfosfat, difosfat, lantanit difosfat, lantanitborfosfat, xenotime, monazite, XRD, termal analiz, Phosphate, borate, borophosphate, diphosphate, lanthanidediphosphate, lanthanide borophosphate, xenotime, monazite, XRD, thermalanalysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmanın ilk kısmında daha önce rapor edilmemis NaLnP2O7.xH2O (Ln: Nd,Gd, Dy, Er, Yb) bilesiklerinin sentezi, çözelti reaksiyonları kullanılarak arastırıldı.Elde edilen ürünler, termal analiz (TG-DTG, DSC), XRD ve IR yöntemleri ileincelendi.TG analiz yöntemi kullanılarak hidratlı ürünlerin kristal sularının,4-5 molarasında oldugu saptandı. Susuz difosfat bilesiklerinin eldesi için ürünler degisiksıcaklıklarda ısıtıldı. Bu bilesiklerden, 650oC de elde edilen NaNdP2O7 bilesigi,ortorombik kristal sistemde indekslenerek, birim hücre boyutları a = 12.579 (7),b = 15.10(1) ve c = 16.03 (1) Å olarak hesaplandı.Susuz NaGdP2O7 bilesigini ise hazırlamak mümkün olmadı. Sulu NaGdP2O7bilesiginin ısıtma islemleri sonunda GdPO4, Gd2P4O13, ve HGdP2O7 bilesiklerinebozuldugu görüldü. Diger taraftan susuz sahte-NaDyP2O7 ve NaErP2O7 bilesiklerivi550oC de elde edildi. Susuz NaYbP2O7 bilesigi ise 500oC de toz kristal olarakgözlendi.Bu çalısmanın ikinci kısmında LnBP2O8 bilesikleri, katı-hal reaksiyonları ilehazırlandı. Bunlardan Nd ve Gd borfosfatlarının monazite; Dy, Er, ve Ybborfosfatlarının ise xenotime yapısında oldukları görüldü.Bu tezde, elde edilen bilesiklerdeki P2O74-, PO43- ve BO4 birimlerinin varlıgı IRspektroskopisi yöntemi kullanılarak incelendi.
Özet (Çeviri)
In the first part of this work, the synthesis of NaLnP2O7.xH2O (Ln: Nd, Gd, Dy,Er, Yb) compounds which were not reported before, were investigated by usingsolution reactions. The products were analyzed by thermal analysis (TG-DTG, DSC),X-ray diffraction (XRD) and infrared spectroscopy (IR) methods.The crystal water of these products were found between 4-5 moles by using TGanalysis. The products were heated at different temperatures to obtain anhydrousdiphosphate compounds. From these compounds, NaNdP2O7 which was obtained at650oC, was indexed in the orthorhombic crystal system and its refined unit cellparameters were calculated as a = 12.579 (7), b = 15.10(1) and c = 16.03 (1) Å.It was not possible to prepare the dehydrated NaGdP2O7 compound. After heatingperiod; hydrated NaGdP2O7 compound was decomposed to GdPO4, Gd2P4O13 andHGdP2O7 compounds. On the other hand, dehydrated pseudo-NaDyP2O7 and NaErP2O7 compounds wereobtained at 550oC. The product of dehydrated crystalline NaYbP2O7 was observed at500oC. In the second part of this work, the LnBP2O8 (Ln=Nd, Gd, Dy, Er and Yb)compounds were prepared through solid state reactions. It was found that, Nd and Gdborophosphates have monazite structure, Dy, Er and Yb borophosphates havexenotime structure.In this thesis, the existence of P2O74-, PO4 3- and BO4 units for the obtainedproducts were investigated by using IR spectroscopy method.