Düzce esenli merasında bazı ıslah yöntemlerinin verimliliğe etkisi
The effect of certain improvement methods on yield at düzce esenli rangeland
- Tez No: 216552
- Danışmanlar: PROF.DR. REFİK KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rangeland, Seeding, Fertilization, Hay Yield, Protein Yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
2005-2006 yıllarında yürütülen bu çalısma, mevcut bitki örtüsü verimsizlesmis Düzce Esenli merası ve aynı özelliklere sahip diger mera alanları için uygun ıslah yöntemlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıstır. Daha önce hiçbir isleme tabi tutulmayan Esenli Köyü dogal mera alanında bir kontrol (A) ve 2 farklı ıslah yöntemi ele alınmıstır. Islah yöntemleri: gübreleme (B) ve sürülerek ekim + gübreleme (C)'dir. Gübrelemenin hiçbir sey yapılmayan meraya göre ne kadar bir iyilesme getirdigi ve sürülerek ekim + gübrelemenin, dogal bir meraya göre ne gibi bir farklılık olusturdugu arastırılmıstır. En yüksek yesil ot, kuru ot, kuru madde, ham protein, fosfor ve ham kül verimi C uygulamasından sırasıyla 248.20, 148.95, 140.58, 27.43, 0.81 ve 10.02 kg/da elde edilmistir. Yesil ot, kuru ot, kuru madde, ham protein, fosfor ve ham kül verimi A uygulamasında sırasıyla 37.18, 19.37, 17.70, 1.90, 0.49, 1.25 kg/da; B uygulamasında ise sırasıyla 147.92, 84.54, 76.38, 10.88, 0.28, 6.06 kg/da belirlenmistir. Uzun yıllar ortalamasından farklı olarak, 2006 yılında bitkilerin aktif büyüme dönemi boyunca devam eden yagıs yetersizliginin; verim degerlerinin düsük düzeyde kalmasına neden oldugu görülmüstür. Arastırma sonuçlarına göre, alanının düz, toprak yapısının yem bitkisi yetistiriciligine uygun olması, ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla incelenen tüm konularda en yüksek degerlerin elde edilmesi nedenleriyle, sürülerek ekim + gübreleme uygulamasının en iyi ıslah yöntemi olabilecegi düsünülmektedir. Anahtar Sözcükler : Mera, Ekim, Gübreleme, Ot Verimi, Protein Verimi
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2005-2006 to determine the suitable rangeland improvement method for Düzce Esenli and other unproductive rangelands similar in terms of their characteristics. At Esenli natural rangeland, which has never been treated before, a control (A) and two different improvement treatment methods were investigated. The treatments comprised fertilization (B) and cultivation-seeding + fertilization (C) methods. More specifically, the study examined the extent to which, if any, fertilization and cultivation-seeding + fertilization improved a natural rangeland compared to the natural rangeland. The highest green hay, dry hay, dry mass, raw protein, phosporus and raw ash production was obtained with treatment C at 248.20, 148.95, 140.58, 27.43, 0.81 ve 10.02 kg/decar, respectively. Green hay, dry hay, dry mass, raw protein, phosporus and raw ash yield with treatment A was 37.18, 19.37, 17.70, 1.90, 0.49, 1.25 kg/decar and with treatment B 147.92, 84.54, 76.38, 10.88, 0.28, 6.06 kg/decar, respectively. It should be noted that the dry weather condition, a considerable low moisture level in terms of long time annual average for the region, which lasted during the plants? active growth period in 2006, caused the production values to remain at a low level. In conclusion, the results indicated that due to the flat nature of the rangeland and the soil?s suitability for feed plants, and since it produced the highest yield and nutrient values for the examined aspects, cultivation-seeding + fertilization method was thought to be the most appropriate rangeland improvement method.