Orta yoğunluklu lif levha fabrikasında modernizasyon uygulaması; Düzce örneği
A modernization study in mdf (medium density fiberboard) factory; Düzce model
- Tez No: 216553
- Danışmanlar: PROF.DR. M. NAFİZ DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: MDF, Lif Levha, Modernizasyon, Yatırım, Pres, MDF, Fiberboard, Modernization, Investment, Press
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Levha sektöründe üretim teknolojisi sürekli preslerle kendini yenilemistir. Günümüzde katlı pres ile üretim, maliyeti yüksek, üretim kapasitesi düsük, istenilen ürün çesitliligine cevap veremeyen ve ürün kalitesi bakımından yetersiz olmaktadır. Bu olumsuz sartlar altında rekabet sansı da ortadan kalkmaktadır. Bu çalısmada, olumsuz yönleri anlatılan katlı pres üretim sistemi ile çalısan orta yogunluklu lif levha fabrikasının modernizasyon projesi ve yapılabilirligi incelenmistir. Çalısmada isletmenin durumu incelenmis, yatırımın tutarı belirlenmis, isletme gelir giderleri ve fon akısları olusturulmustur. Proje, yatırımcı kurulus açısından degerlendirilmis ve faydalı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In the panel sector, the production technology has renewed itself with continued presses. Currently, the production with multi-layer press has high cost, low production capacity, cannot respond to demanded product ranges and ineffecient in terms of product quality. Given these negative circumstances the posibility of competing disappears. In this study, the project of modernization of the medium density fiberboard factory that works with multi-layer press system that had it?s negative features expressed and feasibility (of the project) analysed. The study analyses the status of the business, establishes the cost of investment, generates the business income, expenditure and flow of funds. The project has been considered from both the investor perspectives and concluded to be beneficial.