Plastik esaslı kompozit malzemelerin eksenel yükler altında özelliklerinin incelenmesi
Analysis of plastic based composite materials inculuding fiber reinforcement element
  1. Tez No: 216566
  2. Yazar: SENCER SÜREYYA KARABEYOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURŞEN ÖNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit, Plastik Esaslı Kompozit, Cam Elyaf, Poliamid (PA), Çekme Deneyi, Darbe Deneyi, Plastic Based Composite, Fiberglass, Poliamid (PA), Traction Experiment, Impact Experiment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kompozit malzemeler; II. Dünya savaşı esnasında mevcut geleneksel malzemelerin tek başlarına teknoloji karşısında belli ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmesi ile kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze gelene kadar bu malzemelerin üretimi ve mekanik özellikleri üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetleri genişleyerek devam etmiştir ve etmektedir. Bu gelişmelerde tahrik edici güç, malzemelerde yüksek dayanım ve yüksek elastiklik modülü oranı elde etmeye sebep olmuştur. Bu nedenle kompozitlerin değişik yerlerde kullanımı artış göstermiştir. Özellikle, uçak ve uzay araçları gibi mukavemet /ağırlık oranı yüksek olan malzemelerin önem kazandığı uygulamaların itici gücü olmuştur ve ?ileri teknoloji malzemeleri? grubunda yer almıştır. Yüksek performanslı pekiştiricilerin geliştirilmesi kompozit malzemeler teknolojisine ve uygulamalarına yeni boyutlar kazandırmıştır. Yapılan bu yüksek lisans tezinde kompozit malzemeler genel olarak tanıtılmıştır. Çeşitli oranlardaki takviye elemanı içeren termoplastik kompozit malzemeler yapılacak deneyler için hazırlamış ve deney düzenekleri tanıtılmıştır. Üretim yöntemi ve mekaniksel deneyler sonunda oluşturulan verilerin yorumları yapılmıştır. Mekaniksel deneyleri yapılmış deney numunelerinin mikroskopla büyütülmüş resimleri çekilmiştir. Resimler, mekaniksel deneylerle karşılaştırılıp takviye elemanının malzeme içindeki oranının ne kadar önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Composite materials are relatively new dicipline for scientific world. These kind of materials became important firstly during the World War II. Because traditional materials were not sufficient and efficient as the war required. Since these materials proved their importance for technology, research and development activities on their mechanical features has been going on. The impulsive force in these developments resulted as high level resistance and flexibility module rate. Therefore using of these composites increased. Particularly, vehicles such as spaceships and aircrafts which have high resistance/weight rate materials were impulsive force for applications. It was classified in the group of advanced ?High technology materials?. Developing of high performance reinforcements has enclosed new dimensions to the composite materials technology. Composite materials has generally introduced within the context of this thesis. Termoplastic composite materials which was including various rates of reinforcement elements prepared to experiments and then the experimental system has introduced. Datas which came into being as a result of production management and mechanical experiments has commented. Experiment pieces was used for mechanical experiments than enlarged pictures of these pieces has taken by microscope. These pictures was compared with mechanical experiments and determined that how the rate of reinforcement element within the material is important.