Çorlu ve civarındaki topraklarda ağır metal konsantrasyonunun belirlenmesi ve sonuçlarının yapay sinir ağları ile değerlendirilmesi
The definition of the concentrations of heavy metals in soil of Corlu and near places and the evaluation of the results by neural network
- Tez No: 216570
- Danışmanlar: PROF.DR. AİDA ŞAHMUROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metal Kirliliği, Kurşun, Krom, Kadmiyum, Yapay Sinir Ağları, Heavy Metal Pollutions, Lead, Chromium, Cadmium, Neural Networks
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, sanayinin yoğun olarak yerleştiği ve tarımsal üretim için verimli toprak arazilerine sahip Çorlu ve civarındaki topraklarda kadmiyum, kurşun ve krom ağır metallerinin konsantrasyonları belirlenmiştir. Sanayi bölgelerine yakın 14 tarım arazisinden alınan toprak numuneleri, mikrodalga fırında ekstraksiyon yapılarak analize hazırlanmıştır. ICP-OES (Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry) ile de ağır metal konsantrasyonları okunmuştur. Elde edilen sonuçların istatistiksel ve yapay sinir ağları ile değerlendirmeleri yapılmıştır. Ayrıca bu örneklerde toprak fiziksel ve kimyasal özellikleri analiz edilmiştir. Toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarıyla konsantrasyonları belirlenen Cd, Pb ve Cr arasındaki korelasyonlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concentrations of heavy metals such as cadmium, lead and chromium are defined in the earth of Çorlu and near places where there are high intensity of industry and fertile fields for agricultural production.The samples of soil are taken from 14 agricultural fields near the industrial regions are prepared for analyses by making extraction in the microwave. the concentrations of heavy metals are read with ICP-OES (inductively coupled plasma optical emission spectrometry) the results are evaluated in two ways that are statistical. way and Neural Netwoks.in addition to this, the features are analysed physically and chemically in the samples of soil.the corelations among Cd , Pb and Cr, which the concentrations are defined with the results originated from the analyses of the samples physically and chemically, are determined.