Kentsel koridorların estetik ve işlevsel yönden irdelenmesi: Düzce örneği
A study on aesthetic and functional approach for urban corridors: Düzce pattern
- Tez No: 216580
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık ve yesil alan, Düzce, estetik, islev, kentsel koridor, yesil yol, Aesthetic, Düzce, function, greenway, open and green spaces, urban corridors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kentsel koridorlar olarak nitelendirilen yesil yollar, akarsular ve kıyıları, karayolları, demiryolları, meydanlar, parklar, yaya bölgeleri, çatı bahçeleri gibi kamusal alanlar, bir kentin açık ve yesil alan sistemi bütününün parçalarını olusturmaktadır. Tüm bu parçaların gerek tek baslarına ve gerekse de kitlesel olarak kentin estetigine ve islevine katkısı çok önemlidir. Bu alanların estetik ve islevindeki mükemmellik, aynı zamanda o kentte yasayan kentlilerin, kentli olma duygularını da hareketlendirmekte, kentin sevilmesine ve sahiplenilmesine yardımcı olmaktadır. Bir kentte var olan, o kente hayat veren açık ve yesil alanlar, aynı zamanda o kentin ve kentlinin yasam standardını, kentin çevre estetigini ve islevini, kalitesini ortaya koymaktadır. Kentsel estetigi ve kaliteyi arttıran en önemli etmenlerden birisi, kentsel koridorlar ve nitelikleridir. Çalısma alanı olarak Düzce'nin seçilmesinde, kentin yeniden yapılanmakta ve sürekli gelismekte olan bir kent olması etken olmustur. Yeniden gelisen bu kentin mevcut açık ve yesil alanlarının bir sistem olusturması yönünde degerlendirilmesi, önerilerin gelistirilmesi, ortaya konulan öneriler için uygulama kosullarının belirlenmesi ile birlikte estetik ve islevsel özelliklerin, kentsel açık ve yesil alan sistemine katkılarının irdelenmesi amaçlanmıs ve Düzce'ye günümüz kent anlayısına uygun estetik ve islevsel özelliklerin kazandırılması hedeflenmistir. Bu çalısmada, kentlerin açık ve yesil alan sistemlerinde oldukça büyük öneme sahip olan kentsel koridor kavramı tartısılmıs, bu koridorların estetik ve islevsel yönleri incelenmistir. Yeniden gelismekte olan bir kent durumundaki Düzce'de, varolan kentsel koridorlar ile bunların estetik ve islevsel özellikleri örnek olarak irdelenmis, literatür çalısmaları, analizler ve gözlemler yardımıyla degerlendirmeler yapılmıstır. Elde edilen bulgular çesitli çizelge, sekil ve fotograflarla desteklenmistir. Sonuç olarak, Düzce kentinde, ?yollar ve yakın çevre koridorları?, ?yaya bölgesi koridorları? ve ?akarsu koridorları? olmak üzere, 3 ana baslık altında toplam 14 adet koridor saptanmıstır. Planlama ve tasarım kavramlarının temel ilkelerinden yola çıkılarak, Düzce'de yeniden yapılanma içinde bulunan bu kentsel koridorların, daha estetik ve islevsel bir anlayısa yönelik gelismeleri amacıyla bazı çözüm önerileri ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
Public spheres including greenways, streams and stream sides, highways, railways, open spaces, parks, areas of pedestrians, roof gardens specified as urban corridors covers the parts of the system of whole open and green spaces of a city. As unique or mass, each part has a significant role in aesthetic and functional contribution to the city. In addition, aesthetic and functional smoothness of these spaces inspire the feelings of living in urban and paying more attention to the city. As characterizing factors, open and green spaces of an urban indicate not only the life standards of the city and citizens but also aesthetic and functional aspects of the city. Urban corridors and their characteristics are one of the most important effects for urban aesthetic and standard. Since Düzce is a reconstructing area and in an ongoing development, it is available to select as pattern to conduct a study. The purpose of this study covers the evaluation of composing a system including current open and green spaces, improvement of the proposals, determination of terms and conditions for implementation of such proposals, amendment including aesthetic and functional specifications with today?s urban conception. In this study, the concept of urban corridor, having a considerable importance in open and green spaces of the systems was discussed and their aesthetic and functional aspects were investigated. As a reconstructed city, the present urban corridors of Düzce and their aesthetic and functional aspects were studied with some examples and evaluated within the assistance of literature researches, analyses and observations. Obtained findings were supported with charts, figures, and photos. Consequently, 14 different corridors under 3 main categories have been assigned in Düzce including ?roads and side corridors?, ?pedestrian area corridors? and ?stream corridors?. Within the scope of main principles of planning and design, some solution-based proposals have been suggested for more aesthetic and functional concepts of these urban corridors reconstructed in Düzce.