Comparative analysis of seasonal water quality changes and algae potential between lake Abant and lake Gölköy
Abant ve Gölköy gölü arasında alg potansiyeli ve su kalitesi değişiminin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 216581
  2. Yazar: ABUZER ÇELEKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU, PROF.DR. OLCAY OBALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Abant ve Gölköy Gölü, Alg Taksonomi, Phytoplankton, Lake Abant and Gölköy, Algal Taxonomy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Abant ve Gölköy Gölü fitoplankton komposizyonu iki yıl süresince (Haziran 2003-Haziran 2005) üç kıyısal ve iki vertikal istasyonda çalışılmıştır. Sırasıyla Abant veGölköy göllerine ait toplam 285 ve 271 net fitoplankton taksonu tanımlanmıştır.Bacillariophyceae, Abant Gölü'nde % 43 ve Gölköy Gölü'nde % 43,9 oran ile enzengin sınıftır. Her iki gölde benzer oranda bulunan Chlorophyceae ikinci baskınsınıf olmuştur. Bazı diatom türleri (Asterionella formosa Hassall, Cymbella cistulaKirchner, Fragilaria biceps (Kützing) Lange-Bertalot, F. dilata (Brebisson) Lange-Bertalot, ve Navicula radiosa Kützing) her iki gölde de hemen hemen her ay heristasyonda sıklıkla bulundukları görülmüştür. Trachelomonas volvocina Ehrenberg,Cryptomonas ovata Ehrenberg, ve Ceratium hirundinella (Müller) Dujardin gibidiatom dışındaki bazı türler çalışma süresince her iki gölde yaygın olarak yayılmıştır.Ek olarak Oscillatoria limosa, Dinobryon divergens, Peridinium willei, vePandorina morum sıklıkla Gölköy Gölü'nün örnekleme istasyonlarında bulunmuştur.Çalışma süresince çevresel değişkenler her iki gölde de değişmiştir. Seki Derinliği,klorofil a ve fosfat konsantrasyonu için Carlson ve OECD Trofik Durumlarına göre,Abant Gölü mesotrofik ve dimiktik yapı gösterirken, Gölköy Gölü mezodan ötrofiyegeçiş ve monomiktik yapıya sahiptir.
Özet (Çeviri)
The phytoplankton composition of the lakes Abant and Gölköy were studied monthlyduring two years (June 2003-June 2005) at 3 littoral and 2 open sites. A total of 285and 271 net phytoplankton taxa were identified from Lake Abant and Lake Gölköy,respectively. Bacillariophycea is the most abundant class in Lake Abant with ca. 43% and in Lake Gölköy with ca. 43.9 %. Chlorophyceae is the second dominant classin both lakes with similar ratio. Some species of diatoms (Asterionella formosaHassall, Cymbella cistula Kirchner, Fragilaria biceps (Kützing) Lange-Bertalot, F.dilata (Brebisson) Lange-Bertalot, and Navicula radiosa Kützing) showed frequentoccurrence in almost every month for each station in both lakes. Some other thandiatom species such as Trachelomonas volvocina Ehrenberg, Cryptomonas ovataEhrenberg, and Ceratium hirundinella (Müller) Dujardin were commonly distributedin both lakes during study period. In addition, Oscillatoria limosa, Dinobryondivergens, Peridinium willei, and Pandorina morum were frequently found in LakeGölköy than in Abant. Environmental variables were changed in both lakes duringstudy period. According to Carlson and OECD Trophic State for Secchi depth,chlorophyll-a and phosphate concentrations, Lake Abant was showed mesotrophiccharacteristic and dimictic, while Lake Gölköy had meso-to-eutrophic conditions andmonomictic characteristic.