Orman alanlarında daraltma ve Düzce örneği
Reduction in size of forestlands and Duzce case
  1. Tez No: 216582
  2. Yazar: ŞULE BAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. NAFİZ DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2B maddesi, orman, orman kadastrosu, orman köylüsü, Düzce, Article 2B, forest, forest cadastral survey, forest villagers, Duzce
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Devlet ormanlarını henüz tam olarak kayıt altına almayı basaramadıgından orman alanları tam anlamıyla korunamamaktadır. 1920'den 2005 yılına kadar ormancılıkla ilgili 30'un üzerinde yasa çıkarılmıstır. 6831 sayılı Orman yasası bugüne kadar 20 kez degistirilmistir. Yasal düzenlemeler sonucu 500 bin hektara yakın alan orman kadastro komisyonlarınca orman rejimi dısına çıkarılmıstır. lk kez 1974 yılında 1744 sayılı yasa ile orman içinde ve kenarında yasayan halkın toprak sahibi yapılarak kalkındırılması ve orman üzerindeki baskılarının azaltılması amacıyla orman dısına çıkarılan alanlarının degerlendirilmesi öngörülmüstür. Fakat bu öngörü orman köylülerinin sorunlarının çözümünde önemli bir ilerleme gerçeklestirilemezken orman dısına çıkarılan ve 2B olarak adlandırılan arazilerin degerlendirilmesi sürekli tartısma konusu olmustur. Bu nedenle bu çalısmanın birinci bölümünde Türkiye ormancılıgının gelisimi ve orman alanlarının yasal düzenlemelerle orman dısına çıkarılısı incelenmistir. Çalısmanın ikinci bölümünde ise Türkiye'de ormancılıgın yogun olarak yapıldıgı Düzce ilinde kadastro tutanaklarından örnekleme yapılarak 2B alanları ile ilgili veriler toplanmıstır. Düzce ili genelinde, 2B maddesi uygulamasıyla orman alanlarının yaklasık %7.5'i orman rejimi dısına çıkarılmıstır. l genelinde 2B uygulaması sonucu orman alanları dısarısına çıkarılan alanların yaklasık %95`i fındıklık, kalan kısmı ise bahçe, kavaklık ve yerlesim yeri olarak kullanılmaktadır. Düzce ilinde 2B uygulamasına konu olan arazileri kullanan kisilerin yaklasık %85'i halen köyde oturmakta, geri kalanı ise il ve ilçelerde oturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since government has not completed the designation of the forestland officially, forestlands can not be adequately protected in Turkey. Since 1920?s more than 30 laws were made about forestry. Up to now forestry law 6831 has been changed 20 times. With the legal regulations about 500 000 ha forestlands were converted into other uses by cadastral survey commissions. When the article 1744 was accepted in 1974, it was considered that welfare of forest villagers will be improved and eventually pressures on forestlands will be decreased. However, poverty problem of the forest villager has not been solved. Besides there has been intensive controversial discussions about these lands named 2B lands. Therefore, in the first part of this study, the evolution of Turkish forestry and conversion of forestlands via legal regulations were investigated. In the second part of the study, data were collected about 2B lands from cadastral survey reports for Duzce province where forestry operations have been done intensively. With the application of article 2B 7.5 % of the forestland has been converted into other uses in Duzce province. In Duzce province, 95 % of the converted land areas is used for hazelnut farming. The rest is used for garden, poplar plantation and housing purposes. About 85 % of the occupant of the 2B lands resides in the villages.