Effects of sample geometry on electrical and magnetic properties of Bi-based high Tc superconductors
Bi-temelli yüksek Tc süperiletkenlerde numune geometrisinin elektrik ve manyetik özelliklere etkisi
  1. Tez No: 216583
  2. Yazar: AYŞE AKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BELENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, Yüksek Sıcaklık Süperiletkenleri, BSCCO, Manyetik Alınganlık, Superconductivity, High Temperature Superconductivity, BSCCO, Magnetic Sussceptibility
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu tezde BSCCO temelli yüksek sıcaklıktaki süperiletken maddeleringeometrilerinin maddenin elektriksel ve magnetik özellikleri üzerindeki etkisiincelendi. İncelemeyi yapabilmek için öncelikle deneyde kullanılacak numunelerihazırlamak gerekiyordu. Deneyler için Bi-2223 seramik toz, katı-hal tepkimeleri ilehazırlandı. Deney için 3mm çapında 12mm boyunda silindir numuneler hazırlamakve bunların tam ortalarından eksenel olacak şekilde 0.5mm,1mm ve 1.5mmçaplarında delikler açmak gerekiyordu. Öncelikle deliksiz numuneler üretildi ve 48saat boyunca 8300C da ısıl işlem uygulandı. Daha sonra hazır haldeki bu deliksiznumunelere eksenel olarak farklı çaplarda delikler açıldı. Numunenin geometrisininetkisinin belirlenebilmesi için AC susceptometer kullanılarak, her bir numuneüzerinde manyetik alınganlık ölçümü yapıldı. Doğru akım kullanılarak kritik taşımaakımı yoğunluğu ölçüldü. Bütün ölçüm sonuçları, oluşturulan grafikler ve bunlarındeğerlendirilmesi tez içinde verildi. Numunenin geometrisinin etkileri tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of sample geometry on electrical and magneticproperties of Bi-Based high Tc superconductor was investigated. To do suchinvestigation, firstly it was neccessary to prepare samples which was being later usedin the experiment. Bi-2223 ceramic powder was prepared by solid state reactions.For the experiment it was necesary to prepare 3mm diameter, 12mm long cylindersamples and then to open 0,5mm, 1mm and 1. 5mm diameters holes on the exactmiddles of them as axial. First samples with no holes was produced and annealed allthe samples at 830oC in air for 48 hours duration. Then, holes as axial were openedon the middles of no hole samples which was prepared earlier. To determine theeffects of sample geometries, the measure of magnetic susseptibility was taken oneach sample by a means of AC susceptometer. DC transport critical current densitieswere measuring. The graphics and assessments of the all measurements wereprovided and the effects of sample geometry were disscused in this thesis.