Bölge farklılığının kayın gövdeli akçaağaç (Acer trautvetteri Medw.) odununun bazı teknolojik özellikleri üzerine etkisi
Effect of growth regions on some technological properties of maple (Acer trautvetteri Medw.) wood
- Tez No: 216594
- Danışmanlar: PROF.DR. NUSRET AS, Y.DOÇ.DR. CENGİZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayın Gövdeli Akçaagaç, bölge farklılıgı, teknolojiközellikler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalısmada, ülkemizde dogal olarak yayılıs gösteren Kayın GövdeliAkçaagaç (Acer trautvetteri Medw.) odunun bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinebölge farklılıgının etkisi arastırılmıstır. Deney örnekleri, Batı Karadeniz Bölgesi(Düzce), Orta Karadeniz Bölgesi (Ordu) ve Dogu Karadeniz Bölgesi (Trabzon)olmak üzere üç farklı bölgeden ve her bölge içerisinde iki farklı deneme alanındanalınmıstır. Makroskopik özelliklerden; kabuk yüzdesi, yıllık halka genisligi, yazodunu genisligi ve yaz odunu katılım oranı, fiziksel özelliklerden tam kuru ve havakurusu yogunluk, hacim agırlık degeri, daralma ve genisleme yüzdeleri, lifdoygunlugu noktası, odunun içerisine alabilecegi maksimum su miktarı, havaboslugu ve hücre çeperi oranı, mekanik özelliklerden; basınç direnci, egilme direnci,egilmede elastikiyet modülü, dinamik egilme direnci, liflere dik çekme direnci vesertlik (Janka) degeri belirlenmistir. Deneme alanları ve bölgeler arasındakifarklılıklar istatistiki testlerle karsılastırılmıstır.Sonuç olarak, bölge farklılıgı makroskopik, fiziksel ve mekanik özelliklerbakımından anlamlı farklılıklar meydana getirmis, deneme alanları arasında ise 0,05güven düzeyinde bazı makroskopik, fiziksel ve mekanik özelliklerde anlamlıfarklılıklar meydana getirmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of growth region on some physical and mechanicalproperties of Maple wood (Acer trautvetteri Medw.) naturally grown in Turkey wereevaluated. Experimental materials were selected from two different areas in threedifferent location (West Blacksea Region (Düzce), East Blacksea Region (Trabzon-Maçka) and Middle Blacksea Region (Ordu-Çambası)). The percentage of bark,annual ring width, latewood width and latewood ratio for macroscopic properties,density of air-dry and oven-dry, density value in volume, shrinkage and swelling,fiber saturation point, percent of maximum water content, cavity and cell wall ratiofor physical properties, bending strength, modulus of elasticity in bending,compression strength parallel to grain, impact bending, janka hardness, and tensionstrength perpendicular to grain for mechanical properties were determined. Theresults were evaluated statistically to compare growth regions and related physicaland mechanical properties.The study showed that the growth regions had statistically significant effect(p value < 0.001) on physical and mechanical properties of maple wood.