Determination of ecological features of the freshwater ostracoda (Crustacea) in Bolu region (Turkey)
Bolu bölgesi (Türkiye) tatlısu osrakodlarının (Crustacea) ekolojik özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 216595
  2. Yazar: NECMETTİN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ostrakoda, Ekoloji, Tolerans ve Optimum, Bolu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmada Bolu iline baglı 9 ilçeden rasgele seçilen 144 farklı sucul ortamdan Haziran-Agustos 2006 tarihleri arasında örnekleme yapılmıstır. Çalısma alanı seçilirken, genel bir dagılım göstermesi amacıyla, degisik özelliklere sahip noktaların belirlenmesine özen gösterildi. Bu yüzden yalak, kaynak, birikinti, akarsu, göl, gölet gibi farklı ekolojik özellikler içeren istasyonlar çalısma alanının içinde yer almaktadır. Toplam 21 cinse ait 41 taksa ( Psychrodromus olivaceus, Ps. fontinalis, Candona neglecta, C. candida, C. weltneri, C. sanociensis, C. lactea, Pseudocandona compressa, Pse. albicans, Pse. cf. semicognita, Fabaeformiscandona fabaeformis, F. cf. breuili, F. balatonica, F. brevicornis, F. protzi, F. latens, Schellencandona cf. belgica, Heterocypris incongruens, H. salina, H. rotundata, Ilyocypris bradyi, I. gibba, I. getica, I. inermis, Herpetocypris chevreuxi, Hr. reptans, Hr. brevicaudata, Potamocypris villosa, P. similis, P. fulva, P. smaragdina, Cypridopsis vidua, Cypria ophthalmica, Scottia pseudobrowniana, Prionocypris zenkeri, Trajancypris serrata, Cyclocypris laevis, Eucypris virens, Physocypria kraepelini, Cavernocypris sp., Darwinula aff. stevensoni) tanımlanmıstır. Bu türler arasında, I. inermis'in biseksüel populasyonuna literatürde ilk defa rastlanırken, 12 tür ise (C. weltneri, C. sanociensis, C. lactea, F. cf. breuili, F. balatonica, F. brevicornis, F. protzi, F. latens, Schellencandona cf. belgica, Pse. cf. semicognita, P. similis, P. smaragdina) Türkiye ostrakot faunası için ilk kayıttır. Bunlardan Schellencandona ise Türkiye için yeni kayıt bir cinstir. Ayrıca 6 türe ise (Herpetocypris brevicaudata, Cyclocypris laevis, Ilyocypris getica, Trajancypris serrata, Potamocypris fulva, Psychrodromus fontinalis) Türkiye'de ikinci defa rastlanmıstır. Bu çalısmada tanımlanan 17 tür (C. weltneri, C. sanociensis, C. lactea, F. cf. breuili, F. balatonica, F. brevicornis, F. protzi, F. latens, Schellencandona cf. belgica, Pse. cf. ssemicognita, Hr. brevicaudata, H. salina, H. rotundata, P. similis, P. smaragdina, Cyclocypris laevis, Trajancypris serrata) Bolu bölgesi için yeni kayıttır. Agırlıksız Basit Çift Grup Ortalama Analizi (Unweighted Pair Group Mean Averages) (UPGMA) sonuçlarına göre 11 tür 5 gurupta bulundukları istasyonlara göre akrabalık benzerlikleri göstermistir. Dokuz ilçe arasındaki tür dagılımına göre Yeniçaga-Göynük arasındaki tür benzerligi %75 olurken, en az benzerlik gösteren ilçeler ise %20 benzerlik oranı ile Seben ve Merkez ilçeleridir. Çevresel degiskenlerden çözünmüs oksijen, su sıcaklıgı ve redoks potansiyeli basta olmak üzere en fazla tolerans seviyesi yüksek olan tür H. incongruens bulunurken, pH degismelerine toleransı en fazla olan tür ise yine baska bir kozmopolitan tür olan C. candida'dır. En azından Holarktik bölge için kozmopolitan bir dagılım gösteren Hr. chevreuxi ise elektriksel iletkenlige karsı tolaransı en yüksek olan tür olarak bulunmustur. Bu sonuçlar genel anlamda kozmopolitan türlerin tolerans seviyelerinin yüksek oldugunu savunan görüsü desteklemektedir. Tür ve çevresel degiskenler arasındaki iliskilerin Spearman Korelasyon Analiz sonuçlarına göre iki tür (Pro. zenkeri, Ps. fontinalis) pH ile negatif bir iliski gösterirken, aynı türler redoks potansiyeli (SHE) ile pozitif bir iliski göstermistir. Türler arasında sadece C. candida ve Ps. olivaceus elektrik iletkenligi ile önemli pozitif iliski ifade etmistir. Bunun dısında bazı türlerin aralarındaki korelasyonda istatistik açıdan önemli oldugu görülürken, çevresel degiskenlerin kendi aralarındaki iliski de (örn., pH ? redoks potansiyeli) beklenen seviyelerde bulunmustur. Çok Yönlü Baglantılı Uyum Analizi'nin (Canonical correspondence analysis, (CCA)) ilk ekseni türler ile çevresel degiskenler arasındaki iliskinin %52 kadarını (%4,3lük bir hata ile) açıklayabilmistir. Buna göre türler üzerinde en etkin bes degisken sırasıyla sıcaklık, redoks potansiyeli, çözünmüs oksijen, pH ve elektriksel iletkenliktir. Bu sonuçlar genel anlamda ET ve Spearman korelasyon sonuçlarıyla uyum göstermistir.
Özet (Çeviri)
The study includes samples gathered from 144 different aquatic environments randomly chosen from 9 counties affiliated to Bolu region on June- August 2006. In determining the worksite, special attention is paid in designating zones of varied features in order to attain general distribution. Hence; stations of varied features such as pond, spring, lake, creek, trough, pool etc. are included in the worksite. A total of 41 taxa pertaining to 21 genus (Psychrodromus olivaceus, Ps. fontinalis, Candona neglecta, C. candida, C. weltneri, C. sanociensis, C. lactea, Pseudocandona compressa, Pse. albicans, Pse. cf. semicognita, Fabaeformiscandona fabaeformis, F. cf. breuili, F. balatonica, F. brevicornis, F. protzi, F. latens, Schellencandona cf. belgica, Heterocypris incongruens, H. salina, H. rotundata, Ilyocypris bradyi, I. gibba, I. getica, I. inermis, Herpetocypris chevreuxi, Hr. reptans, Hr. brevicaudata, Potamocypris villosa, P. similis, P. fulva, P. smaragdina, Cypridopsis vidua, Cypria ophthalmica, Scottia pseudobrowniana, Prionocypris zenkeri, Trajancypris serrata, Cyclocypris laevis, Eucypris virens, Physocypria kraepelini, Cavernocypris sp., Darwinula aff. stevensoni) are defined. As to the aforementioned species, while for the first time in literature the bisexual population of I. inermis is detected, 12 new species (C. weltneri, C. sanociensis, C. lactea, F. cf. breuili, F. balatonica, F. brevicornis, F. protzi, F. latens, Schellencandona cf. belgica, Pse. cf. semicognita, P. similis, P. smaragdina) are registered to Turkish Ostracoda fauna. Among these Schellencandona is a newly recorded genus for non-marine Ostracoda fauna of Turkey. Besides, six species (Herpetocypris brevicaudata, Cyclocypris laevis, Ilyocypris getica, Trajancypris serrata, Potamocypris fulva, Psychrodromus fontinalis) are recorded for the second time in Turkey. Furthermore, 17 species which determined in this study (C. weltneri, C. sanociensis, C. lactea, F. cf. breuili, F. balatonica, F. brevicornis, F. protzi, F. latens, Schellencandona cf. belgica, Pse. cf. ssemicognita, Hr. brevicaudata, H. salina, H. rotundata, P. similis, P. smaragdina, Cyclocypris laevis, Trajancypris serrata) are first record for the Bolu region. According to Unweighted Pair Group Mean Averages (UPGMA) results, 11 species have shown relationship in five groups according to their stations. According to the species distribution among nine counties, 75% of species analogy is recorded between Yeniçaga and Göynük, while Seben and the central region have shown the least amount of analogy, being 20%. While the species with the highest toleration level, as primarily to dissolved oxygen, water temperature and redox potential, is recorded as H. incongruens, the species with the highest tolerance to pH change is C. candida, yet another cosmopolitan species. Hr. chevreuxi which shows a cosmopolitan distribution at least in Holarctic region is recorded as the species to have the highest tolerance level against electrical conductivity. Therefore; the results generally support the idea that advocates cosmopolitan species to have high tolerance levels. According to the results of Spearman Correlation Analysis between species and environmental variables, two species (Pro. zenkeri, Ps. fontinalis) have shown negative correlation with pH, while the same species show a positive correlation with redox potential (SHE). Among the species, only C. candona and Ps.