Elekdağ metaofiyolitinin (Taşköprü-Kastamonu) batı bölümünün petrolojik özellikleri
Petrological properties of the west part of the Elekdağ metaophiolite (Taşköprü-Kkastamonu)
  1. Tez No: 216727
  2. Yazar: SABİHA DİLEK TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elekdağ Metaofiyoliti, Kastamonu-Tasköprü, ofiyolit, eklojit, metamorfizma, yapısal analizler, Elekdağ Metaophiolite, Kastamonu-Tasköprü, ophiolite, eclogite, metamorphism, structural analyses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalısma, Elekdağ Metaofiyoliti'nin (Tasköprü-Kastamonu) batı bölümündeki metaofiyolit ve metamorfik birimleri kapsamaktadır. Çalısmanın amacı, inceleme alanında bulunan Elekdağ Metaofiyoliti, bu ofiyolitin kuzeyindeki Bekirli Formasyonu ve güneyindeki Domuzdağ Formasyonlarının mineralojik ve petrolojik özelliklerinin, olusum sartlarının belirlenmesi ve bölgede yüzeyleyen eklojitik kayaçların ayrıntılı incelemesini gerçeklestirmektir. Çalısma alanında Triyas-Jura ve daha öncesi yaslı, ultramafik tektonitler, üzerinde ultramafik kümülatlar, masif serpantinlesmis peridotitler ve kromit içeren ultramafik-mafik kayaçlarla tanımlanan metaofiyolit istif, yesilsist, mavisist ve eklojit fasiyesi sartlarını yansıtan metamorfik kayaçlar, Oligosen yaslı kumtası-marn-kiltası ardalanmalı birim ve Miyosen-Pliyosen yaslı bazaltik kayaçlar gözlenmektedir. Yesilsist ve mavisist metamorfizma sartlarını yansıtan mineral parajenezine sahip metamorfik kayaçlardan, Domuzdağ Formasyonu'na ait kayaçlar, Bekirli Formasyonu'na göre daha yüksek B/S sartlarını karakterize etmektedir. Elekdağ Metaofiyoliti'nin görünür tabanını olusturan, yüksek B/S sartlarında olusan, omfazit+grossular+klinozoizit+glokofan parajenezine sahip eklojitler, serpantinit ve metamorfik kayaçların dokanağında gözlenmektedir. Ayrıca inceleme alanında yeni eklojitik kayaç lokasyonları tespit edilmistir. Jeokimyasal analizler sonucunda, Elekdağ Metaofiyoliti'ni olusturan metabazaltların düsük potasyumlu toleyitik bazalt, metadiyabazların subalkali karakterde toleyitik ve metagabroların bazik bilesimli olduğu tespit edilmistir. Bekirli ve Domuzdağ Formasyonlarına ait metabazitlerin toleyitik, Akyörük bazaltlarının ise alkali bazalttrakibazalt bilesimli olduğu belirlenmistir. Yapısal analizler sonucunda metamorfik birimlerin kıvrım eksen konumları ile KD-GB uzanımlı Elekdağ Metaofiyoliti ile uyumlu olduğu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study is made on metaophiolites and metamorphic series outcropping in the western part of Elekdağ Metaophiolites (Tasköprü- Kastomonu). The main purpose of this study is to investigate mineralogical petrologic features and determination ofthe formation conditions of Elekdağ Metaophioilite, including northern part Bekirli Formation and southern part Domuzdağ Formation of this ophiolite. It also includes detailed investigations of eclogitic rocks. In the study area following units are observed; Trıassıc-Jura aged ultramafic tectonites and before overlaid by ultramafic cumulates, massive serpentanized peridodite, metaophiolitic pile defined by mafic-ultramafic rocks including chromite bands; metamorphic rocks reflected greenschist, blueshcist and eclogite metamorphic facies conditions; units aged Oligosene including sandstone-marl-claystone respectively; basaltic rocks aged Miocene-Pliocene. From these metamorphic rocks, having greenschist, blueschist fasies conditions mineral assembledge, rocks belonging Domuzdağ Formation shows higher P/T metamorphic conditions are those in the Bekirli Formation. The eclogitic rocks, forming the seeming bottom of Elekdağ Metaophiolite and having omphacite +grossular+clinozoizit+glaucophane mineral assembledge, are observed at metamorphic rocks and serpantinite contacts. And also new eclogitic rock locations are observed in the region. Geochemical analyses, show that the and diabeses metabasalt forming the Elekdağ Metaophiolites have tholeiitic in compositive with low potassıum content, metadiabase shows tholeiitic subalkalen characterics and metagabros showing basic compositions. And also metabasites belonging Bekirli and Domuzdağ Formation are tholeiitic, whereas basalts belonging Akyörük Formation shows alkaline basalt, trachybasalt composition. According to the result of structural analyses the metamorphic unit condition coincides with the orientation of Elekdağ metaophiolite is in the NE-SW direction.