Elekdağ (Taşköprü-Kastamonu) ofiyolitine ait Elekkuzu eklojitlerinin petrolojik özellikleri
Petrological characteristics of Elekkuzu eclogites from Elekdağ ophiolites (Taşköprü-Kastamonu)
- Tez No: 216345
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elekdağ, Elekkuzu, metamorfizma, eklojit, granat, Elekdağ, Elekkuzu, metamorphism, eclogite, garnet
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, Pontidler'in orta bölümünde Elekdağ Masifi olarak adlandırılan bölgede gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, inceleme alanı içerisinde yer alan eklojitlerin mineralojik-petrografik ve petrolojik özelliklerinin belirlenmesi, oluşum koşullarının ortaya çıkarılmasıdır. Çalışma alanında Elekdağ Masifi kayaçlarından Elekdağ Metaofiyoliti'ne ait serpantinitler ve eklojitler tanımlanmıştır. Eklojitler, serpantinitler içerisinde farklı boyutlarda blok ve mercekler şeklinde bulunmaktadır. Bölgenin 1/2.500 ölçekli detay jeoloji haritasında ayrıntılı olarak gösterilen ve yüksek basınç-düşük-orta sıcaklık metamorfizma koşullarını temsil eden eklojitlerde, granat + omfazit + epidot + klorit + glokofan + muskovit ve tali olarak titanit mineralleri saptanmıştır. Birincil granat + piroksen eklojit fasiyesi kayaçları üzerinde bölgede sonradan etkili olan yeşilşist fasiyesi metamorfizmasını yansıtan izler yeralmıştır. Eklojitlerdeki granat minerallerinin türlerini belirlemek amacı ile mineral kimyası, XIşınları Kırınımı ve özgül kütle analizi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda granatların grossular ve almandin bileşiminde oldukları anlaşılmıştır. Granatlarda demir miktarının artmasına bağlı olarak yoğunluklarında da artış gözlenmiştir. Eklojitlerdeki mineral birliktelikleri kayaçların minimum 500 oC sıcaklık ve 11 kbar basınç koşullarında oluştuklarını göstermiştir. Elekkuzu Eklojitleri yüksek basınç koşullarının egemen olduğu bir dalma-batma zonunda yer alan oluşan C grubu eklojitler olarak nitelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Central Pontides which is also known as Elekdağ Massif. The aim of the study is to determine the mineralogic, petrographic characteristics as well as the genetic conditions. Serpantinites and eclogites of the Elekdağ Metaophiolite rocks of the Elekdağ Massif were defined in the study area. Eclogites, which are in the shapes of different sized blocks and lenses, exist in serpantinites. Eclogites shown in the detailed 1/2.500 scaled geological map of the area, present high pressure-lowmedium temperature metamorphism conditions with the mineral combination of, garnet + omphacite + epidote + chlorite + glaucophane + muscovite and an accessory mineral such as titanite. This primary garnet+pyroxene eclogite facies mineral paragenesis was partly overprinted with subsequent greenschist facies metamorphism. Mineral chemistry, X-ray diffraction and density analysis were carried out on the rock samples to determine the type of the garnet minerals in the eclogites. Garnets are grossularite and almandine in composition. Furthermore, an increase in their densities by the rise of the iron amount was observed. The mineral paragenesis in eclogites show that the minimum 500 oC temperature and 11 kbar pressure values were reached. It is interpreted that the Elekkuzu Eclogites are C group eclogites formed in a subduction zone, at which high pressure conditions are dominant.