Veri tabanı yönetim sistemlerinde mekansal verilerin çok kullanıcılı ortamda depolanması ve özgeçmişlerinin izlenmesi
Storing spatial data in multiuser level and tracking history in database management systems
  1. Tez No: 216827
  2. Yazar: AHMET KARABURUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL TOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Veri tabanı Yönetim Sistemi, Versiyon, Özgeçmis Takibi, Database Management Systems, Versioning, Tracking History
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmada, cografi bilgi sistemlerinde veri tabanı yönetim sistemlerinin kullanımının artması nedeni ile mekansal verilerin çok kullanıcılı güncellenmesi ve özgeçmislerinin takip edilmesi islemleri ele alınmıstır. Veritabanı yönetim sistemlerinde mekansal bilgilerin mekansal veri sunucu yazılımları kullanılarak depolanma esasları analiz edilmistir. Mekansal verilerin çok kullanıcılı güncelleme yöntemleri incelendikten sonra mevcut yöntemler içerisinde en uygun yöntemin versiyon yöntemi oldugu gözlenmistir. Versiyon uygulamasının esasları örnekleri ile anlatılmıstır. Mekansal verilerin özgeçmislerinin izlenmesi için farklı veri modelleri incelenmistir. Versiyon yönteminin aynı zamanda mekansal verilerin özgeçmislerinin izlenmesi içinde uygun yöntem oldugu sonucuna varılmıstır. Çalısma amacını olusturan islemler için versiyon yöntemi kullanan ve iliskisel veritabanı yönetim sistemi üzerinde çok kullanıcılı güncelleme islemi ve mekansal verilerin özgeçmislerinin takip edildigi bir uygulama sunulmustur
Özet (Çeviri)
In this study multi-user editing and tracking history of spatial data were handled because of the increased use of database management systems in geographical information systems. The basics of storing spatail data in database management sytems using spatial database server softwares were analysed. After the examining the methods of editing spatial data in multi-user level, versioning was determined the best method. The principles of versioning method were explanined with samples. Different data models for tracking history of spatial data were examined. It was also considered that versioning method would meet the requirements for tracking history of spatial data. A sample application was presented using versioning method for multi-user editing and tracking history of spatial data on database management systems at the end of study.