Electropolymerization of 3,4(etyhlenedioxythiophene), carbazole derivatives and comonomers on carbon fiber microelectrode
Karbazol, 3,4 (etilendioksitiyofen) monomer ve komonomer türevlerinin karbon fiber elektrot üzerinde elektropolimerizasyonu
- Tez No: 216826
- Danışmanlar: PROF.DR. A. SEZAİ SARAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karbon fiber, Karbazol, EDOT, Carbon fiber microelektrode, Carbazole, EDOT
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmada, Karbazol(Cz) ve 3,4(etilendioksitiyofen)(EDOT) komonomerleri sentezlendi. Cz ve EDOT türevlerinin elektrokimyasal polimerizasonu karbon fiber elektot üzerinde çalısıldı. Elde edilen polimer ve kopolimer elektrotlar döngülü voltamogram(DV), empedans spektroskopi, FTIR-ATR spektrofotometri yöntemlerle karakterize edildi. Yüzey analizi ise taramalı elektron mikroskopu(TEM) ile yapıldı. Elde edilen sonuçlar elektropolimerizasyonun elektrot tipine, tarama hızına, uygulanan potansiyele oldukça baglı oldugunu gösterdi. DV ve SEM sonuçları kullanılarak polimer filminin kalınlıgı ve homojenligi hakkında bilgi edinildi. Karbon fiber elektrodun ince ve esnek film elde etmek gibi avantajlar sagladıgı görüldü. Yapılan çalısmalarda mikron kalınlıgında ince filmler elde edildi ve polimer filmin kalınlıgının optimum kosullar saglanarak kontrol edilebilecegi görüldü. Polimer elektrotların kapasitör davranısı oldugu gözlendi ve bu sonuçlar elektrotların superkapasitör ya da elektrokimyasal kapasitör olarak kullanılabilecegini gösterdi. Anında spektrofotometrik ölçümler rastgele BEDOT ve EEE kopolimerinin elektrokromik cihaz yapımında kullanılabilecegini gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, Carbazole(Cz) and 3,4(etyhlenedioxy thiophene)(EDOT) co-monomers synthesized. Electropolymerization of Cz and EDOT derivatives was performed on carbon fiber microelectrode. All polymer and copolymer electrodes are characterized with cyclic voltammetry(CV), impedance spectroscopy, FTIR-ATR spectrophotometry, and morphology was studied with scanning electron microscopy(SEM). Electropolymerization of these monomers is strong dependence of electrode material, scan rate, switching potential, method used for electropolymerization. SEM and CV results provide to estimate thickness of polymeric film and homogenity of polymeric film. Carbon fiber microeloctrode has lots of advantages; to obtain flexible, micron sized polymeric films. The micron-sized polymeric film was obtained. These results indicated that the thickness of the film can be controlled under the optimum conditions. Polymer electrodes showed capacitance behavior that leads to potential applications for supercapacitors or electrochemical capacitors. In situ spectrophotometric results indicated that random copolymers of BEDOT and EEE can be used as electroctrochromic devices.