Coğrafi işaretleme dilinin tapu ve kadastro verileri için sanal doku ortamında kullanılması
The use of geography markup language for the purpose of land registry and cadastral data on the web
  1. Tez No: 216852
  2. Yazar: BİROL ALAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Tapu ve kadastro, Cografi isaretleme dili, Uygulama seması, Açık kaynaklı teknoloji, Ortak kullanılabilirlik, Land Registry and Cadastral Data, Geographic Markup Language, Application Schema, Open Source Technology, Interoperability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısmada; açık kaynaklı ve ortak kullanılırlıgı destekleyen Bilgi Teknolojileri araçlarından olan Genisletilebilir saretleme Dili (XML) teknolojisine dayalı olarak gelistirilmis Cografi saretleme Dili (GML) semaları kullanılarak hazırlanan bir uygulama semasına göre, sayısal kadastro paftaları ile tapu bilgilerine ait tescile esas verileri, zamansal analizlerin yapılabilmesi de göz önünde tutularak imlenmistir. Çalısmanın uygulama bölümünde öncelikle; olası tüm uygulamalara yol gösterebilecek özellikte olan örnek iki komsu kadastro pafta bölümü ile tapu bilgisi hazırlanmıstır. Hazırlanan örnek kadastro pafta bölümü (planimetrik geometrik veri) ve tapu bilgisine (planimetrik geometrik olmayan veri) göre tapu ve kadastro verilerinin, Bütünlesik Modelleme Dili (UML) sınıf diyagramı olusturulmus ve GML kök semalarını kullanan GML uygulama seması hazırlanmıstır. Örnek paftaların, hazırlanan GML uygulama semasına göre XML imlemeleri yapılmıs ve bu imlemelere göre yapılabilecek sorgulamalar gösterilmistir. Daha sonra kullanımda olan bir sayısal kadastro paftası ve ilgili tapu bilgisinin imlemesi yapılarak, tezde hazırlanan uygulamanın kullanımının nasıl olacagı gösterilmistir. Ayrıca Dünya Sanal Doku sbirligi Toplulugu'nun (W3C) teknolojileri kullanılarak bir sanal doku sayfasında da tapu ve kadastro verilerinin sunum sekli örneklendirilmistir. Uygulayıcılara yönelik olarak da ?Visual Basic.Net? programı kullanılarak, yeni belge hazırlanması, hazırlanan belgelerin XML olarak veri tabanına kaydedilip / çagrılması ile veri tabanındaki verilerin sorgulanmasını gerçeklestiren programlar yazılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, for the time analysis to be made, digital land registry and cadastral sheets were marked according to an application schema prepared using Geographic Markup Language (GML) schemas developed with Extensible Markup Language (XML) technology that is among the information technology tools supporting the open source and interoperability. In the application section of the study, two exemplary neighboring sheets and land registry information that can enlighten all possible applications were prepared in the beginning. According to the sample cadastral sheets (spatial data) and registry data (non-spatial data), Unified Modeling Language (UML) class diagrams of the land registry and cadastral data were formed and GML application schema that utilized GML basic schemas was prepared. Sample sheets were marked according to the prepared GML application schemas and queries that could be made according to these markings were shown. Then marking of a digital cadastral sheet in use and related land registry information was conducted, and how the application prepared for the thesis would be used was shown. Additionally, utilizing technologies of World Wide Web Consortium (W3C), presentation of land registry and cadastral data was exemplified on a Web site. As for the users, application codes that enable preparation of new document, recording the prepared document in the data base and retrieving it and querying the data from the data base were developed using Visual Basic.Net.