Kent içi metro tünellerinde uygulanan şemsiye-kemer ve ayna denetimli yöntemlerin sayısal analizi
Numerical analysis of umbrella-arch and face reinforcement methods performed in urban tunnels
- Tez No: 216854
- Danışmanlar: PROF.DR. METE İNCECİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeni Avusturya tünel açma yöntemi (NATM), Zemin modeli, Şemsiyekiriş, Sonlu elemanlar yöntemi (FEM), Ayna donatısı, NATM, Soil model, Forepole umbrella, Finite Element Method (FEM), Beam on elastic support, Face reinforcement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışmada, zayıf zeminlerde açılan kent içi tünellerinde arazi ve tünel içi deformasyonlarının denetim altına alınarak tünel inşaatının güvenli bir sekilde yapılması amacıyla uygulanan şemsiye-kemer (umbrella-arch) ve ayna donatılama yöntemlerinin tünel ve yüzey deformasyonları üzerindeki etkilerinin kapsamları, sonlu elemanlar yöntemi (FEM) prensibiyle çalısan Plaxis yazılımı yardımıyla parametrik olarak incelenmiştir. Hesaplamalar, iki boyutlu düzlem-gerilme ve elastik kiriş kabulleriyle yapılmıştır. Eski İstanbul Yarımadasında bulunan İstanbul Metrosu tünel güzergahlarından alınan numuneler üzerinde ayrıntılı laboratuvar deneyleri gerçekleştirilmistir. Bölgede yer alan zemin tabakaları için karakteristik geoteknik büyüklükler elde edilerek çalışma alanı için jeolojik ve geoteknik kesitler çıkarılmıştır. Yapılan laboratuvar ve arazi deneylerinden elde edilen zeminlerin mukavemet ve rijitlik özellikleri, bilgisayar modelinde giriş parametresi olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, halen Yenikapı-Unkapanı arasında inşası devam eden kısımdan alınan yüzey oturma ve tünel içi deformasyon ölçümleriyle kıyaslandığında, mühendislik açısından yeter yakınsaklığı sağladığı gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the extent of improvement effects of umbrella arch and face reinforcing on tunnel deformations and surface settlements are investigated parametricaly by a commercial finite element code named Plaxis. Calculations are performed on 2D planestrain and beam on elastic multi supports approaches. Extensive laboratory tests are performed on the samples obtained from İstanbul Metro tunnel route located in old İstanbul peninsula. Geological and geotechnical sections are prepared using representative geotechnical data acquired from the laboratory and field tests. The obtained data are used as soil input strength and rigidity parameters in the computer program. When comparing the results of calculations with the surface settlement and tunnel deformation measurements taken from present metro tunnel sections that are being constructed between Yenikapı and Unkapanı, it is observed that the results have adequate accuracy.