Investigation of traffic related inhalable particulate matter in Istanbul
İstanbul?daki trafik kaynaklı solunabilen askıda parçacık maddelerin araştırması
- Tez No: 216857
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OMAR ALAGHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trafik, hava kirliliği, PM10, PM2, istatistiksel işleyiş, modelleme, Traffic, air pollution, PM10, PM2.5, statistical treatment, modeling
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, 24 saatlik örnekleme süresi boyunca ince (PM2.5) ve kaba (PM10) olmak üzere 19.10.2006 ? 02.07.2007 tarihleri arasında 84 tane numune toplanmıştır. Örnekler 37 mm çaplı ve 2 mikron gözenekli PTFE Teflon filtreler üzerine değişik günlerde otomatik ardışık Dichotomus (Model 245) örnekleyici sayesinde Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsünde (41,0307° N, 29,0033° E) toplanmıştır. Kriter hava kirleticileri olan CO, SO2, NO, NO2, NOx ve TSP'lerin saatlik konsantrasyonları Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki sürekli hava kalitesi izleme istasyonundan alınmıştır. Yıldız bölgesine ait olan meteoroloji verileri ve trafik verileri de ilgili kurumlardan elde edilmiştir. Genel bir istatistik değerlendirmesi tüm değişkenler için SPSS 15.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Dağılım testleri sonuçlarına göre günlük yağmur parametresi dışındaki tüm verilerin dağılımları normal dağılıma uymaktadır. Çoklu korelasyon istatistiğine göre; kaba partiküler maddeler ile korelasyon sırası; rüzgar yönü (0.347) > TSP (0.268) > SO2 (0.256) > rüzgar hızı [-0.230] > NO2 (0.215) > NOx (0.190) şeklindedir. İnce partiküler maddeler de trafik sayımıyla ters orantı (- 0.255), trafik hızıyla ise doğru orantı (0.241) göstermiştir. Kaba partiküller, ince partiküller ve PM10 için üç model geliştirilmiştir. Bu modellerin R değerleri sırasıyla 0.49, 0.52 and 0.55 tir.
Özet (Çeviri)
In this work, eighty four daily fine (PM2.5) and coarse (PM2.5?10) particle samples were collected in the period between 19.10.2006 and 02.07.2007 onto 37-mm diameter Teflon PTFE filters on alternate days continuously at Yıldız Technical University Campus (41.0307° N, 29.0033° E) by using Dichotomous Model 245 Sequential Air Sampler. Hourly concentrations of criteria air pollutants such as CO, SO2, NO, NO2, NOx, and TSP were colleted from the continuous air quality monitoring station at Yıldız Technical University. Hourly meteorological data and traffic data of Yıldız area were also obtained from related institutions. General statistical tests were performed for all variables by using SPSS 15.0 software package. As a result of distribution tests, distribution of all parameters except total daily rain fits to normal distribution. Multiple correlation statistics were performed for all parameters. The correlation order of variables with coarse particles is wind direction (0.347) > TSP (0.268) > SO2 (0.256) > Wind Speed [- 0.230] > NO2 (0.215) > NOx (0.190). Fine particle concentration is inversely proportional to the traffic count (- 0.255) but directly proportional to the traffic flow (0.241). Three models were formed for fine particles, coarse particles, and PM10 and R values of these models are 0.49, 0.52 and 0.55, respectively.