Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencilerinin dinlemeyi tercih ettikleri müzik türleri
Music types that the students at Anatolian High School of Fine Arts prefer to listen
  1. Tez No: 216927
  2. Yazar: NİHAL ULUTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi (AGSL), Tercih, Beğeni, Müzik Dinleme Tercihi, Müzik Türleri, Anatolian High School of Fine Arts, Preference, Approbation, Music Preferences, Music Kinds
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencilerinin dinlemeyi tercih ettikleri müzik türleri ile bu türlerde tercih ettikleri besteci ve yorumcuların; bu türleri tercih sebeplerinin; tercihlerini hangi değişkenlerin belirlediğinin ve tercihlerinin cinsiyet ile öğrenim türüne göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma, Türkiye'nin Kuzeybatı illerinde bulunan 7 Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinin Müzik Bölümünde okuyan son sınıf öğrencileriyle sürdürülmüştür. Gerekli verileri toplayabilmek için, öğrencilere kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan bir anket uygulanmıştır. Verilerin işlenmesinde, SPSS 15.0 kullanılmıştır. Tanımsal istatistiklerden dağılım ve yığılım ölçüleri olan frekans ( f ) ve yüzde ( % ); bazı bulgular arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmek için ise parametrik olmayan testlerden Ki-Kare Bağımsızlık testi yapılmıştırAraştırma sonucunda, öğrencilerin dinlemeyi tercih ettikleri ilk üç müzik türü Avrupa Sanat Müziği, Türk Halk müziği ve Türk Pop Müziği olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin, ailelerinin ve arkadaşlarının dinlemekte oldukları müzik türlerinden önemli ölçülerde etkilendikleri saptanmıştır. Bunun yanı sıra müziksel tercihlerde cinsiyete ve yatılı-gündüzlü ikamet durumuna göre anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, determining the information related to the musical kind, compesers and interpreters that the students who are studied at Anatolian High School of Music prefer to listen, which variables affect and define their preferences and chancebility with gender and with boarding and day students is aimed..This study was carried out with last class students at Music Departments of 7 Anatolian High School of Fine Arts randomly chosen among the Northwestern cities of Turkey. A questionnaire was applied to the students to collect the required data. SPSS 15.0 is handled processing data. To determine the significant relationship between some evidence, percent ( % ) and frequency ( f ) which are module of aggregation and distrubition that are definitional statistic;, the nonparametric Chi-Square test is carried out.Result of research detected that the first three music kind that students prefer to listen were Europan Classical Music, Turkish Folk Music and Turkish Pop Music. It was determined that students were influenced by the music kind taught at schools, music kind that their friends and family members listen. Moreover, there is no significant relationship between the preferences of the students and their genders and their being a boarding student or a day student.