Muzaffer İzgü'nün çocuk kitaplarının mizah unsurları yönüyle incelenmesi
Analysis of Muzaffer İzgü?s children books in terms of humour elements
- Tez No: 216928
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KIBRIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mizah, Çocuk Gelişimi, Çocuk Edebiyatı, Muzaffer İzgü, Humour, Child Development, Child Literature, Muzaffer İzgü
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Hayata gülümseyerek bakabilme sanatı olan mizah, insan yaşamını kolaylaştıranbirçok sırrı bünyesinde barındırır. Mizah, muhatabına hayata başka pencerelerdenbakabilme, olumsuzluklara karşı gülümseyebilme, haksızlıklar karşısındadüşüncelerini söyleyebilme, hoşgörülü olabilme ve eleştirebilme yetilerini kazandırır.Bu açıdan eğitim sürecinde mizahın bir araç olarak kullanılması ile çocuklarındüşünsel ve kişisel gelişimine katkı sağlanabilir.Bu çalışmada, çocuk kitaplarındaki mizah unsurlarının çocuk eğitimine ne yöndekatkılar sağladığı araştırılmıştır. Birinci bölümde araştırmanın önemi ve problemdurumu ortaya konmuştur. İkinci bölümde ?Mizah? ile ilgili kavramsal açıklamalaryapılmış, ?Mizahın Çocuk Gelişimindeki Yeri? hakkında yapılan literatür taramasıışığında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın örneklemi olarak seçilenMuzaffer İzgü'nün dokuz çocuk kitabındaki mizah unsurları çocuk eğitimi yönüyleincelenmiştir. Dördüncü bölümde sonuç ve bulgulara, beşinci bölümde de önerilereyer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Humour; the art of looking at life smiling, encloses many secrets which makehuman life easier.Humour brings in the talents of ;looking through different point ofviews,smiling at negativeness,telling the ideas against injustices,being tolerant andcriticizing.From this point of view;by using humour as meansot during the educationprocess can provide contribution to children's intellectual and personal development.In this study; how humour components in children's books provide contribute tochild education was examined.In the first part;the importance of the research and theproblem situation is pointed.In the second part;conceptual explanations are maderelated with“Humour”,information is given in the light of literature inquiry which isabout“The Situation Of Humour On Child Development”.In the third part humourcomponents in eight children's books of Muzaffer İzgü which were chosen asexamples for the research are examined from child education point of view.In theforth part results and findings in the fifth part suggestions take place.