Anadolu güzel sanatlar lisesi müzik bölümü öğrencilerinin müziksel işitme okuma yazma dersi ile ilgili tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi
Observing the attitudes of the students in anatolian fine arts high school about musical hearing, reading and writing according to some parameters
  1. Tez No: 264096
  2. Yazar: ESİN İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN GÖBELEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müziksel Işitme Müziksel Okuma Müziksel Yazma, Tutum, Music Education, Musical Hearing, Musical Reading, Musical Writing, attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi(AGSL) ve Özel Güzel Sanatlar Liseleri(ÖGSL) Müzik Bölümü öğrencilerinin müziksel işitme okuma yazma ile ilgili tutumlarının hangi değişkenler dahilinde farklılıklar gösterebileceğini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini; resmi ve özel tüm Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümü 9. ve 10. sınıf öğrencileri, araştırmanın örneklemini ise; İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi(n: 57), İzmir Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi(n:70) ve İstanbul Özel Pera Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü(n:52) 9. ve 10. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Toplamda 179 kişiye ulaşılmıştır.Araştırma, tarama modelidir. Araştırmacı tarafından Müziksel İşitme Okuma Yazma dersine yönelik tutum ölçeği geliştirilmiştir. Anket toplam 68 sorudan oluşmuş, birbirine benzer ifadeleri ölçen 4 soru cümlesi çıkarılmış ve anket 64 soruya inmiştir. Araştırmanın istatiksel analizlerinde faktör analizi , korelasyon testleri ve Levene's testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, mioy dersi öğrencilerinin cinsiyet, daha önce mioy dersi okuyup okumadığı, ailenin müzik ile ilgilenme durumu ve sınıf değişkenine göre anlamlı bir istatiksel farklılık bulunmamıştır. Sadece okul değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to present that according to which parameters the attitudes of the students in Anatolian Fine Arts High School (AGSL) and Private Fine Arts High Schools (ÖGSL) differentiate about the musical hearing, reading and writing.The research consists of: all the Public and Private Fine Arts High School Music Department 9th and 10th classmates, exemplification of the research includes : 9th and 10th classes in Istanbul Avni Akyol Anatolian Fine Arts High School (n:57), Izmir Isilay Saygın Anatolian Fine Arts School(n:70) and Istanbul Private Pera Fine Arts High School Music Department(n:52), which is 179 students in total. Factor analysis, correlation testes and Levene?s test in the statistical analysis of the research.The research is a scanning model. Researcher improved a scale of attitudes about the musical hearing, reading, writing lessons. Survey consists of 68 questions, but, as 4 of which was found unnecessary, came down to 64 afterwards.According to the outcomes of the research, no meaningful statistical difference is found among the students attending mioy lesson in the aspects of the parameters such as their sex, whether they had mioy lesson before, interest of their family in the lesson and class. Only meaningful difference is found in the aspect of school.