MEB. ilköğretim yedinci sınıf Türkçe ders kitabında resimlerin içerikle uyumu
Harmony of illustrations and 2007-2008 education year, secondary class 7th grade Turkish coursebook
  1. Tez No: 216933
  2. Yazar: SİMAY ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı, Resimleme-Metin, İçerik, Resimleme-Metin Uyumu
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Eğitim öğretim faaliyetlerinin en önemli araçlarından biri ders kitaplarıdır. Çağdaş eğitim anlayışına göre ders kitapları salt bilgi kaynağı olarak görülmemektedir. Artık ders kitapları hem öğrenciye bilgi verecek hem de estetik zevk kazandıracak bir biçimde tasarlanmaktadır. Bu nedenle ders kitaplarında yer alan resimler büyük önem taşımaktadır.Uzmanlara göre resimler okunacak metnin öğrenci tarafından anlaşılmasını kolaylaştırmalı, hem de derse ve konuya karşı motivasyonu arttırmalıdır. Bunlar ise metin ile resim uyumu resimde metne yönelik ipuçları, çizgi, renk vb. unsurlardır.Bu da ?İyi bir ders kitabı resimlemesi nasıl olmalıdır?? sorusunu gündeme getirmektedir.Bu çalışma doküman incelemeye dayalı olarak hazırlanmıştır. Öncelikle ilgili kaynaklar incelenerek eğitsel ve estetik amaca hizmet eden bir Türkçe ders kitabının resimleri için gerekli ölçütler belirtilmeye çalışılmıştır.Bulgular ve Yorum bölümünde 2007?2008 eğitim öğretim yılında ilköğretim yedinci sınıf Türkçe ders kitabında yer alan 71 resimleme incelenmiştir. Belirlenen ölçütler ışığında metinler ile olan uyumu bakımından olumlu olumsuz yönleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Sonuç bölümünde incelenen resimlerin metinlerle olan uyumundan ve uyumsuzluklarından söz edilmiştir. Öneriler bölümünde de metinlerle uyumlu kaliteli eğitsel ve estetik amaca hizmet eden resimlerin yapılabilmesi için çeşitli teklifler sunulmuştur.Çocuk sadece doğruya değil, güzele de ihtiyaç duyar. Resim içerik uyumu bakımından ulaştığımız sonuçların yeni hazırlanacak ders kitaplarında dikkate alınması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important facilities of education activities is coursebook. According to contemporary education comprehension, the course books are not seen just as entirely information sources. Anyway, the coursebooks are designed both for the purpose of giving information and bringing in aesthetic pleasure. For this reason, the pictures which are placed in the coursebooks carry great importance.According to the experts, the pictures should both give information about the text which is going to be read and increase the motivation against the text. These are the factors of the harmony of the text and the picture, text oriented clues in the picture, line, colour etc?This brings up the question ?how a good course book painting should be?.This study is prepared upon document surveying. Firstly, by studying concerned sources, the necessary criterias of the pictures of a Turkish coursebook which administer educational and aeshetic purpose are tried to specify.In the section of findings and interpretations, 71 coursebook paintings placed in 2007- 2008 education year, secondary class 7 th grade Turkish coursebook are studied. In light of the specified criteria, the positive and negative sides are tried to idetify in terms of the harmony of the texts.In the conclusion section, the harmony of the identified pictures with the texts takes place. In the section of suggestions, various offerings are suggested in order to make pictures which are in harmony with the texts , quality and administer educational and aesthetic purpose.The child not only need true but also beauty. In this study, it is necessary that the identified criterias should be took into consideration. in order to prepare the coursebooks which are going to be prepared in terms of this conception,Key words : coursebook, painting-text, content, the harmony of the painting and text