Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin öğrenme stilleri ile matematik dersine karşı tutumları arasındaki ilişki
Relation between the learning styles and the attitudes of the vocational health high school students toward mathematics
  1. Tez No: 216935
  2. Yazar: YASİN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAŞİT ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Stil, Öğrenme Stili, Tutum, Sağlık Meslek Lisesi, Matematiğe İlişkin Tutum, Learning, Style, Learning Style, Attitude, High School Stuents, Attitudes Toward Mathematics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Araştırmanın amacı, 2007-2008 eğitim-öğretim yılı Bolu ili Sağlık Meslek Liseleri öğrencilerinin öğrenme stillerini belirlemek ve matematik dersine karşı tutumlarını arasındaki ilişkiyi saptamak ve öneriler sunmaktır.Bu amaca dayalı olarak aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.1-Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri hangi öğrenme stillerine sahiptir?2-Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip oldukları öğrenme stilleri ile,a)Cinsiyetleri,b) Bölümleri,c) Sınıfları,d) Farklı gelir grupları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?3-Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin matematik dersine karşı tutumları ile,a)Cinsiyetleri,b) Bölümleri,c) Sınıfları,d) Farklı gelir grupları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?4- Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin matematik dersine karşı tutumları ile öğrenme stilleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?Araştırma 2007-2008 öğretim yılında Bolu ilindeki Sağlık Meslek Liselerinde matematik dersi alan 9. ve 10. sınıflarındaki gönüllü 264 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin sahip oldukları öğrenme stillerini belirmek için Kolb tarafından 1985 yılında geliştirilen geçerliliği ve güvenilirliği yapılmış, daha sonra 1993 yılında Aşkar ve Akkoyunlu tarafından Türkçe'ye çevrilerek güvenilirlik çalışması yapılmış ?Kolb Öğrenme Stili Envanteri? matematik dersine karşı tutumlarını belirlemek için 1986 yılında Aşkar tarafından geliştirilen geçerliliği ve güvenilirliği sınanmış ? Matematik Tutum Ölçeği?; öğrencilerin kişisel bilgilerini belirlemek için ?Kişisel Bilgi Formu? anketi kullanılmıştır.Araştırmadaki verilerinin istatistiksel çözümlemeleri bilgisayarda SPSS (Statistical Package fort he Social Sciences ) bilgisayar paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde araştırmanın amacına yönelik olarak sayı, frekans ve yüzdelerden, sayısal karşılaştırmalar için kay kare (X2) testinden, aritmetik ortalama ve standart puan hesaplarından, ikili küme karşılaştırmalarında tamhane, Levenne, Scheffe ve t testinden, ikiden çok küme karşılaştırmalarında ise tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığının belirlenmesinde 0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırma sonunda Sağlık Meslek Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin aynı sayıda ayrıştıran, uyum sağlayıcı, özümseyen, dönüştürücü öğrenme stillerine sahip oldukları belirlenmiştir. Erkek öğrenciler az farkla da olsa dönüştürücü ve özümleyici öğrenme stilini tercih ederken, kız öğrenciler ayırt edici ve uyum sağlayıcı öğrenme stilini tercih etmişlerdir. Bölümlerine göre acil tıp teknisyenliği ve çevre sağlık teknisyenliği uyum sağlayıcı, tıbbi sekreterlik ve hemşirelik dönüştürücü ve laboratuar teknisyenliğin özümleyici öğrenme stillerini en fazla kullandıkları görülmüştür. Dokuncu sınıf öğrencilerinin çoğunluğu dönüştürücü ve ayırt edici öğrenme stiline sahipken, uyum sağlayıcı öğrenme stiline sahip olanların sayısının daha az olduğu, onuncu sınıf öğrencilerinde ise uyum sağlayıcı öğrenme stiline sahip olanların sayısı daha fazla iken özümleyici öğrenme stiline sahip olanların sayısının daha az olduğu görülmektedir.Matematik dersine yönelik tutumlarının bölümlere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Hemşirelik bölümü öğrencilerinin matematik dersine karşı en fazla hemşirelik bölümü olumlu tutuma sahipken, tıbbi sekreterlik bölümü en az olumlu tutuma sahiptir. Cinsiyete göre matematik dersine karşı tutum kız ve erkek öğrenciler için eşit olduğu görülmüştür. Sınıf düzeyine göre dokuzuncu sınıf öğrencilerinin onuncu sınıf öğrencilerine göre daha fazla olumlu tutuma sahip olduğu görülmüştür. Farklı öğrenme stiline sahip öğrencilerin matematik dersine karşı tutumda farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Dönüştürücü öğrenme stiline sahip öğrencilerin ayırt edici ve uyum sağlayıcı öğrenme stiline göre daha fazla olumlu tutuma sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin gelir grubu ile öğrenme stilleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Farklı gelir grubundaki öğrencilerin matematiğe karşı tutum düzeylerinin eşit olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the learning styles of 2007-2008 Education Year students of Bolu Vocational Health High Schools and also determining their attitude towards mathematics, then setting up a relation between these attitudes and providing solutions for them.Based on this aim, the answers for the following questions are sought.1-Which learning styles do the Vocational Health High School students have?2-Is there a reasonable difference between the learning styles of Vocational Health High School students and,a) Gendersb) Departmentsc) Classesd) Different income groups3-Is there a reasonable difference between the attitudes of Vocational Health High School students toward mathematics and,a) Gendersb) Departmentsc) Classesd) Different income groups4- Is there a reasonable difference between learning styles and the attitudes of Vocational Health High School students toward mathematics?This search has been carried out among the 264 volunteer students from the 9th and 10th year of the Vocational Health High Schools in Bolu. In this search; for determining the learning styles of students ?Kolb Inventory of Learning Style? developed by 1985 by Kolb and then tested its accuracy by translating in Turkish in 1993 by Aşkar and Akkoyunlu, for determining the attitude toward mathematics ?mathematics attitude scale? which is improved and tested for its accuracy by Aşkar in 1986, and for determining the personal information of the students ?personal information form? are used.Statistical analysis of the data in this search are made by using a computer package programme, which is SPSS (statistical package for the social sciences). In the analysis of data, in terms of search goal; numbers, frequencies, and percentages, the square test (X²), calculation of average and standard point; full digit, Levenne, Scheffe and t-test in the comparison of two sets; one-way variant analysis (Anova) in the comparison of the sets with a number of more than two, are benefitted from. Among the variants, a 0.05 meaningfulness level is considered to determine if there is a certain difference or not.At the end of the search, it is determmined that the students attending Vocational Health High School have at the same number of converger, diverger, assimilator and accomodator type of learning styles. While male students mostly prefer transforming and synthesizing learning style, female students prefer distinquishing and adapting learning styles. According to the departments, adapting for emergency medical technicianship and environmental health technicianship, transforming for medical secretaryship and nursing, and synthesizing learning styles for laboratory technicianship are used mostly. While most of the 9th class students have transforming and distinquishing learning style and least of them have adapting learning style; 10th class students have mostly adapting learning style and the least number of students with synthesizing learning style.It is determined that attitudes of the vocational health high school students toward mathematics is in the middle level and show difference according to the departments. The most positive attitude toward mathematics has been showed by nursing students and the least by medical secretaryship students. The attitude of the male and female students toward mathematics according to the gender are observed as the same. According to the class level, it is seen that 9th year students have more positive attitude than 10th year students. It is determined that students with different learning styles show difference in their attitude toward mathematics.The students having transforming learning style have more positive attitude than the ones having distinquishing and adapting learning styles. There hasn?t been found any reasonable difference between the income levels of the students and their learning styles. It is seen that the attitude levels of the students with different incomes toward mathematics are the same.