Gökhan Akçiçek'in çocuk şiirlerinin değer aktarımı açısından incelenmesi
Analysis of Gökhan Akçiçek?s children?s poems in terms of value transmission
- Tez No: 216938
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET SANİ ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: çocuk edebiyatı, Gökhan Akçiçek, çocuk şiiri, değer kavramı, değer aktarımı, children?s literature, Gökhan Akçiçek, children?s poem, value concept, value transmission
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Gökhan Akçiçek'in çocuk şiirlerindeki değerler tespit edilmiş, bu değerlerin Milli Eğitimin genel amaçlarında ve Türkçe Dersi (6.7.8. sınıflar) programında hedeflenen değerlerle örtüşüp örtüşmediği, hedeflenen değerlerin çocuk şiirleri vasıtası ile aktarılıp aktarılamadığı ortaya konmaya çalışılmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde problem durumu ve alt problemler belirlenmiş, araştırmanın amacı ve yöntemi ortaya konmuştur. Araştırmada betimsel alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Gökhan Akçiçek'in çocuk şiirleridir.İkinci bölümde çocuk edebiyatı kavramı tanımlanmış, çocuk-şiir ilişkisi incelenmiştir.Üçüncü bölümde değer kavramı tanımlanmaya çalışılmış, edebî eserler yolu ile değer aktarımı incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde Millî Eğitimin Genel Amaçlarında ve Türkçe Programında (6.7.8. sınıflar) aktarılması istenen değerler tespit edilmeye çalışılmıştır.Dördüncü bölümde Gökhan Akçiçek'in üç şiir kitabındaki değerler betimsel alan araştırması ve tarama tekniği kullanılarak tespit edilmiş, her bir kitapta tespit edilen değerler tablo biçiminde sunulmuştur. Bulunan değerlerin yüzdelik hesabı yapılarak sonuçlar ortaya konulmuştur. Ayrıca bu bölüme değerlerin tespit edildiği metinler eklenmiştir.Sonuç bölümünde, şiirlerde aktarılan değerlerle Türk Millî Eğitiminde ve Türkçe programında aktarılması istenen değerler karşılaştırılmıştır.Çalışmada aktarılması istenen değerlerin birçoğunun çocuk şiirleri vasıtası ile aktarıldığı tespit edilmiştir. Ancak değer aktarımın, şiir gibi estetik ve farklı bir anlatım biçiminde diğer türler( masal, hikâye vb.) gibi doğrudan yapılmadığının da vurgulanması gerekmektedir.Çalışmada Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında yayınlanan İmla Kılavuzu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, values in Gökhan Akçiçek?s children?s poems have been determined and it is aimed to put forth for consideration whether these values and general targets of National Education, values aimed within Turkish lesson (6th, 7th and 8th grades) syllabus overlap or not; transmission of these target values through children?s poems.In the first chapter of the study, the problem statement and subproblems have been stated; the purpose and method of the study have been presented. In the study, a descriptive field research method has been used. The scope of the study is children?s poems of Gökhan Akçiçek.In the second chapter, children?s literature concept has been defined and child-poem relations have been studied.In the third chapter, value concept has been defined and value transmission through literary works has been studied. Besides, general targets in National Education and values aimed to be transmitted in Turkish lesson (6th, 7th and 8th grades) syllabus have been stated.In the fourth chapter, values in three poem books of Gökhan Akçiçek have been determined by using descriptive field research method and scanning technique; the values, determined in each book, have been presented as tables. The findings have been put forth by figuring the percentiles of the values obtained. Also, texts have been added presenting the values to this chapter.In conclusion, the values transmitted through the poems and the values aimed to be transmitted in National Education and Turkish syllabus have been compared.In the study, it has been stated that most of the values aimed to be transferred have been transmitted through child?s poems. However, it is necessary to emphasize that value transmission through poetry, which is aesthetic and a different way of expression, is not direct as in other genres (tale, story etc.).In this study, the dictionary of spelling published by Turkish Language Institution in 2005 was used.