Mali teşviklerin Ar-Ge yatırımları açısından değerlendirilmesi: KOSGEB İzmir örneği
An assessment of financial incentives in the context of R&D investments: The case of KOSGEB İzmir
  1. Tez No: 990485
  2. Yazar: GÖKHAN AYÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Teşvik, Mali Teşvik, AR-GE, KOSGEB, Incentives, Fiscal Incentives, R&D, KOSGEB
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada AR-GE teşviklerinden faydalanan firmaların almış oldukları destekler neticesinde işletmelerinde meydana gelen program öncesi ve sonrası net satışları, personel sayısındaki değişimler ve patent / ürün yeniliği / süreç yeniliği sayısındaki değişimler incelenmiştir. Çalışma; KOSGEB tarafından işletmelere verilen Ar-Ge desteklerinin ve bu destek süreçlerinin etkinliği üzerinde yorumda bulunabilmek açısından önemlidir. Bu sebeple işletmelerin almış oldukları desteklerin etkinliği, geliştirilmesi ve destek türlerinin çeşitlendirilmesi açısından önemli verilere ulaşılması hedeflenmiştir. Ayrıca bu çalışmanın ileride diğer bölgelerde ve ülke genelinde yapılacak olan araştırmalara da örnek teşkil etmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, mali teşvik kavramı, türleri ve amaçları anlatılmıştır. İkinci bölümde, dünya üzerinde çeşitli ülkelerde verilen AR-GE destekleri örneklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de Ar-Ge yatırımlarına sunulan destekler hakkında genel bir bilgi verildikten sonra, özellikle 2020 – 2022 yılları arasında KOSGEB'den AR-GE desteği almış olan İzmir'deki firmalardan bilgiler talep edilmiş ve işletmelerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Firmalardan alınan veriler ışığında değerlendirmeler yapılmış ve KOSGEB tarafından verilen destekler yıllara göre dolar bazında inişli çıkışlı bir değişkenlik göstermiş olsa da Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programından yararlanıp projelerini başarılı şekilde tamamlayan işletmelere bakıldığında net satışlarında, patent / ürün yeniliği / süreç yeniliği sayısında ve personel sayısında oransal olarak net bir artış gözlenmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda verilen desteklerin firmaların büyümesine olumlu etkiler oluşturduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined changes in net sales, number of personnel and number of patents / product innovations / process innovations before and after the program as a result of the support received by the companies benefiting from R&D incentives. This study is crucial for interpreting the effectiveness of R&D (Research and Development) support provided to businesses by KOSGEB and the related support processes. For this reason, the aim was to obtain important data regarding the effectiveness, improvement, and diversification of the support types received by businesses. Furthermore, this study is intended to serve as a model for future research to be conducted in other regions and across the country. In the first part of the study, we explained the concept, types and objectives of financial incentives. In the second section, we demonstrated examples of R&D incentives provided in various countries around the world. In the third chapter, after providing general information about the supports offered for R&D investments in Türkiye, data was specifically requested from firms in İzmir that received KOSGEB R&D support between 2020 – 2022, and the changes occurring within their businesses were examined. Evaluations were made based on the data received from the firms, and it was observed that although the support provided by KOSGEB showed fluctuating variability in dollar terms over the years, there was a clear proportional increase in the net sales, the number of patents / product innovations / process innovations, and the number of personnel among the businesses that successfully completed their projects by benefiting from the R&D, Ur-Ge (Product Development), and Innovation Support Program. In light of this information, it can be stated that the supports provided have created positive effects on the growth of the firms.