Zihinsel yetersizliği olan öğrencilere okuma becerilerinin öğretiminde bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The effects of simultaneous prompting presented via computer on the reading skills of mentally disability students
  1. Tez No: 216940
  2. Yazar: HAKAN ÖZAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenci, Okuma Becerisi, Eş Zamanlı İpucuyla Öğretim, Bilgisayar Destekli Öğretim, Mentally disability student, reading skills, simultaneous prompting, computer assisted instruction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere okuma becerilerinin öğretiminde bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretimin etkililiğini belirlemektir. Araştırma üç amaç etrafında toplanmıştır: (1) bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretim yöntemi zihinsel yetersizliği olan öğrencilere 10 farklı yer ve yön bildiren kelimeyi okuyabilme becerisinin öğretiminde etkili midir? (2) bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretimle zihinsel yetersizliği olan öğrencilere 10 farklı kelimeyi okuyabilme becerisi öğretilebilirse, öğretimi yapılan kelimelerin kalıcılığı bir, üç ve dört hafta sonra devam eder mi? (3) Bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretimle zihinsel yetersizliği olan öğrencilere 10 farklı kelimeyi okuyabilme becerisi öğretilebilirse, öğrenilen kelimelerin genellenmesi kelime kartları kullanıldığında ve başka ortamlarda sağlanabilir mi?Araştırmada zihinsel yetersizliği olan sekiz öğrenci yer almıştır. Öğrencilerden biri ile pilot çalışma yapılmış ve bir öğrenci de denek yitimi olabileceği göz önünde tutularak yedek denek olarak araştırmaya katılmıştır. Araştırma altı denek ile gerçekleştirilmiştir. Denekler üçer kişilik iki gruba ayrılmıştır. Deneklere öğretilmesi için iki grupta yer ve yön bildiren toplam on kelime belirlenmiştir. İlk gruptaki üç deneğe birinci gruptaki kelimeler bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretim kullanılarak öğretilmiş ve araştırma ikinci gruptaki denekler ve ikinci grup kelimelerin öğretimi ile yinelenmiştir. Tüm öğretim oturumları birebir öğretim düzenlemesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, deneklere gösterilen kelimeleri en az % 80 ölçütünde doğru okuma olarak tanımlanmıştır. Bağımsız değişkeni ise bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretimdir. Uygulama süreci araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Uygulama yoklama, öğretim, genelleme ve izleme oturumlarından oluşmuştur.Araştırma sonucunda, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere okuma becerilerinin öğretiminde bilgisayar aracılığıyla sunulan eş zamanlı ipucuyla öğretimin etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma bulgularına göre, deneklerin kalıcılık ve genellemeyi yüksek düzeyde sağladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to identify the effects of simultaneous prompting presented by computer assisted instruction on the reading skills of mentally disability children. The research has three main purposes: 1. Is the simultaneous prompting presented by computer assisted instruction effective in mentally disability children?s reading of 10 different words? 2. Will the maintenance of these 10 words will continue in 1, 3 and 4 week time if they can be taught through simultaneous prompting presented by computer assisted instruction? 3. Can the generalization be maintained word cards and in other places if the words can be taught simultaneous prompting presented by computer assisted instruction?8 mentally disability children participated in the study. A pilot study was done with one of the students and an additional subject attended as a substitution. The research was carried out with 6 mentally disability children. These subjects were divide into two and were subjected to the application of the effectiveness of simultaneous prompting presented by computer assisted instruction on reading skills. Total 10 words for two groups were identified to teach to the subjects. The words were taught differently in two groups. In the first group, the words were taught by means of simultaneous prompting presented by computer assisted instruction; however, in the second group, the words were replicated. A one to one instruction was carried in all teaching sessions. A multiple probe design across subjects was used. Dependent variable of the study succeeded in reading %80 of the presented words. Independent variable was subjected to simultaneous prompting presented by computer assisted instruction. Application process was carried out by the researcher. The application consists of probe, instruction, generalization and maintenance sessions.At the end of the study, it was seen that simultaneous prompting presented by computer assisted instruction is effective in the teaching of reading skills to mentally disability children. Also, according to the findings of the study, the subjects succeeded in the maintenance and generalization to at criterion level.