The populism of the village institutes: a contradictory expression of kemalist populism
Kemalist halkçılığın çelişkili bir ifadesi olarak köy enstitüleri halkçılığı
  1. Tez No: 216973
  2. Yazar: NURAN AYTEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, Sociology, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Enstitüleri, Halkçılık, Elitizm, Kemalist Halkçılık, Demokrasi, The Village Institutes, Populism, Elitism, Kemalist Populism, Democracy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu tez, Köy Enstitüleri halkçılıgını Kemalist halkçılıkla karsılastırarak incelemektedir. Bu baglamda, halkçılık, halkın kendi kendini yönetmesi olarak tanımlanmakta ve demokrasiyle iliskilendirilerek ele alınmaktadır. Bunun için de öncelikle Köy Enstitüleri'ndeki demokratik yapı ve isleyis, Enstitülerin isleyisindeki temel ilkeler, örgütsel yapı ve Enstitülerde uygulanan ögretim programı üzerinden tartısılmaktadır. kinci olarak, çeliskili ?halk? kavramsallastırması ve ?halk/aydın? ikiligi, Köy Enstitüleri'nin mimarı olarak nitelendirilen smail Hakkı Tonguç'un yazılarına, Köy Enstitüsü mezunlarının anılarına ve onlarla yapılan derinlemesine mülakatlara referansla çözümlenmeye çalısılmaktadır. Burada temel soru, bu halkçılık anlayısının halkçılıgın ?toplumsal-esitlikçi? ve ?yönetsel-kurumsal? boyutları arasındaki gerilimli iliskiden dogan ?paradoksal elitizm?i ne ölçüde içinde barındırdıgıdır. Kemalist halkçılıkla benzerliklerine ragmen, Köy Enstitüleri'nin ?esitlik? ve ?kendi kendini yönetme? gibi demokratik ilkeleri uygulamaya koyup katılımı tesvik ettigi ve ?is içinde egitim? anlayısıyla yeni bir aydın tipi yaratmaya çalısarak vurguyu halkçılıgın ?yönetsel-kurumsal? boyutundan ?toplumsal esitlikçi?boyutuna kaydırdıgı ve bu anlamda Kemalist halkçılıgın sınırlarının ötesine geçtigi iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the populism of the Village Institutes by comparing it with Kemalist populism. In this context it is worth to say that throughout the thesis populism is defined as government by the people and discussed in relation to democracy. In order to do so ? as a first step - the democratic structure and function(ing) of the Village Institutes are discussed with reference to their fundamental principles, organizational structure, and educational program. Secondly, the contradictory conceptualization of the ?people? and the separation between the ?intellectual? and the ?people? is tried to be analyzed with reference to the writings of smail Hakkı Tonguç (who is called as the architect of the Village Institutes), the memoirs of the graduates of the Village Institutes, and indepth interviews made with their graduates. The question hereby is to what extent this understanding of populism involve in itself what can be called the ?paradoxical elitism? of the populist ideology, which arises out of the tensive relation between ?social-egalitarian? and ?administrative-institutional? aspects of populism. It is claimed that despite the similarities with Kemalist populism, theVillage Institutes shifted the emphasis from the ?administrative-institutional? to the ?social-egalitarian? aspect of populism and surpassed the boundaries of Kemalist populism by implementing democratic principles like ?equality? and ?self-government?, and encouraging participation and by attempting to create a new kind of intellectual through ?education within work?.